Beszédfelismerő programok: a diktált szöveg pontossága már megfelel az elvárásoknak

A beszédfelismerő programok kapcsolattartó bíráinak és informatikusainak tartottak szakmai találkozót Budapesten, a Magyar Igazságügyi Akadémián. A 2018. szeptember 14-i rendezvény célja az eddig elért eredmények, tapasztalatok, valamint a résztvevők előtt álló feladatok megvitatása volt – tudtuk meg dr. Vándor Virágtól, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjétől, aki röviden ismertette a szeptemberi workshop történéseit is.

– Köszöntőt dr. Kékedi Szabolcs, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) Elektronikus Eljárások Főosztályának vezetője mondott, aki kiemelte: a Zalaegerszegi Törvényszék által 2014 óta tesztelt programok 2018 tavaszára minden bíróságon elérhetővé váltak. Ezért vált szükségessé egy koordinátori rendszer létrehozására, amelynek elsődleges feladata, hogy az eddigi tapasztalatok alapján útmutatást adjon az új felhasználók részére – ismertette a szakmai találkozó részleteit dr. Vándor Virág.

– Majd dr. Sorok Norbert előadása következett, amikoris a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke kifejtette: 2018 januárja és szeptembere között (alábbi grafikonokon látható – a szerk.)a felhasználók száma ugrásszerűen megnőtt. Ezzel együtt jártak a fejlesztési igények is, amelyeket mindkét beszédfelismerő szoftvert forgalmazó cég figyelembe vett. Ennek eredményeként folyamatosan bővül a programok szókincse, a szoftverek egyre inkább figyelembe veszik a felhasználók egyéni igényeit is.

– Majd dr. Adorján Csaba,törvényszékünk igazgatási feladatokkal megbízott bírója következett, aki a gyakorlati tapasztalatok alapján hangsúlyozta: a programok használata, a bevitt hanganyag és a leírt szöveg adaptálása együttesen eredményezi azt, hogy a diktált szöveg pontossága már megfelel az elvárásoknak.

– A délután során a résztvevők interaktív módon vitatták meg a további feladatokat és teendőket. Az egyik legfőbb célkitűzésként határozták meg a „team”-munka minél több bíróságon történő bevezetését, ehhez azonban, mint hangsúlyozzák, elengedhetetlen, hogy a felhasználók minél többet használják a programokat – hívta fel a figyelmet végül a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.

Papp Attila