Biztonságpolitikai szakértő: pénzre is váltható értékké vált a biztonság

Pénzre is váltható értékké vált a biztonság Európában - mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán vasárnap.    

A szakértő egyebek mellett kifejtette, hogy a Magyarországra költöző külföldiek számára a biztonság lett az elsődleges szempont, nem az, hogy itt olcsóbbak az ingatlanok vagy olcsóbb a megélhetés. Érthetőnek nevezte, hogy például a brit turisták miért szeretik Magyarországot, illetve Budapestet, miután a londoni polgármester arról beszél, hogy a terrorizmus a nagyvárosok mindennapjainak természetes velejárója.    

Amikor felépült a határzár, még nem lehetett felbecsülni a jelentőségét, de három év távlatából már látható a hatása - mutatott rá.    

A szakértő kitért arra, hogy a magyar társadalom is döntő részben felsorakozott a magyar kormány illegális migráció elleni politikája mögé. Az emberek azt szeretnék, hogy a családjuk, a mindennapjaik, a vagyonuk biztonságát a jövőben is rendben tudják - fogalmazott.    

Horváth József kiemelte: a következő években Magyarországnak és Európának abból a szempontból is fel kell készülnie, hogy milyen biztonsági kockázatokat jelent az az illegálisan beérkezett tömeg, amely állampolgárságot fog kapni Nyugat-Európában, és így szabadon mozoghat majd a schengeni övezeten belül.

MTI