Cseresnyés: a kormány a kis- és közepes vállalkozások támogatására fekteti a hangsúlyt

facebook megosztás

A napirend előtti felszólalások során a KDNP a migráció megállításáról, az LMP a fenntarthatósági problémákról beszélt hétfőn a parlamentben. Az MSZP arra hívta fel a figyelmet, hogy Moszkvából irányítják a valódi összeesküvést, míg a Jobbik azt kérte: biztonsági kérdésekben érjen véget a pártpolitikai csatározás.

Schmuck Erzsébet (LMP) arról beszélt, hogy a kormánynak nem hogy hosszabb távra, de még a következő négy évre sincs olyan terve, ami összegezné a legnagyobb társadalmi, gazdasági és környezetpolitikai kihívásokat illetve ismertetnék az ezekre adandó válaszokat.    

Nem fenntartható az az ország, amit közel félmillió ember hagy el - hangsúlyozta a képviselő. Az emberek távozásában a kormány külföldi nagyvállalatokra építő politikájának is szerepe van, ugyanis éveken keresztül tudatosan alacsonyan tartották a hazai béreket - jelentette ki.    

A magyar gazdasági növekedés labilis lábakon áll, a magyar háztartások harmada pedig a létminimum alatt él - szögezte le a politikus. Ha tovább folytatódik a társadalom szétszakadása, akkor annak hosszú távon mindenki a vesztese lesz - tette hozzá.    

A kabinet tovább folytatja az oktatási rendszer szétverését, miközben romlik az egészségügy helyzete is - jelentette ki, hangsúlyozva: ideje szembenézni a ténnyel, hogy Magyarország fenntarthatatlan pályán halad.    

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt felelte, hogy a képviselő által elmondottaknak nincs közük a valósághoz. A külföldön munkát vállalók száma csökkent, a magyar kormány pedig nem a multinacionális vállaltokra épít, ehelyett a kis- és közepes vállalkozások támogatására fekteti a hangsúlyt - fogalmazott.    

A képviselő tévedett, amikor számon kérte a béremelést és a foglalkoztatást - folytatta az államtitkár. 2010 óta közel negyven százalékkal nőttek a reálbérek, a minimálbér és a garantált bérminimum közel a duplájára emelkedett - hívta fel a figyelmet. Mintegy 800 ezerrel több ember dolgozik ma, mint nyolc évvel ezelőtt - tette hozzá. A munkanélküliség a 12 százalékot közelítő szintről négy százalék alá csökkent, ami a harmadik legalacsonyabb az EU-ban - hangsúlyozta.

A kormány képviselőihez intézett interpellációkkal folytatódott az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülése hétfőn este.  

Nacsa Lőrinc (KDNP) interpellációjában azt kérdezte, mit tesz a Kormány a kutatás-fejlesztés fellendítése érdekében.    

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában közölte, az állam egyre bőkezűbb támogatója a tudományos kutatásoknak. Az uniós támogatások mellett a nemzeti kutatás-fejlesztési és innovációs alap is rendelkezésre áll az ágazat támogatására, a következő években így még tovább növekednek a stratégiai ráfordítások - fejtette ki az államtitkár.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.