Csütörtökön áll a Nagykanizsai Járásbíróság elé a hahóti traktorost 11 millióval „lehúzó” V. Á.

A megyeszékhelyen pedig a zalaegerszegi börtön falát összefújkáló fiatalnak kell a vádlottak padjára ülnie, de folytatódik a bűnpere a siófoki gyilkosoknak, és a saját ügyfelét átverő ügyvédnek is.

Vascsővel vágták fejbe a siófoki vállalkozót a pénzéért, a helyszínen életét vesztette

Holnap a Zalaegerszegi Törvényszéken, tanúk meghallgatásával folytatódik egy siófoki rablógyilkossággal vádolt galeri bűnpere: az ügyészek szerint N. Tamás és társai 2014. augusztus 15-én, a saját háza udvarán ölték meg és rabolták ki a több vendéglátóegységet, trafikot is üzemeltető sértettet. A vádlottak sorsáról a dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanács dönt majd.

A vádirat szerint az I. rendű vádlott, a 40 éves N. Tamás a visszatérő anyagi nehézségei miatt, 2014 nyarán határozta el, hogy kirabolja a több vendéglátó egységgel, trafikkal is rendelkező sértettet: a vállalkozóra a szintén a sértett által üzemeltetett, siófoki Kis Kulacs büfében figyelt fel. Tervébe bevonta a 33 esztendős L. Norbertet és a 32 éves, kaposvári K. Ferencet is. Először be akartak törni a sértett házába, azonban, mivel annak családja általában otthon tartózkodott, ezért elhatározták, hogy az utcán támadnak majd rá a büfésre. 2014. augusztus 15-én, este tíz óra tájékán, a vállalkozó lakásának közelében várakoztak, majd, amikor kiszállt az autójából, K. Ferenc egy méteres vasrúddal támadt rá, és akkora erővel vágta fejbe, hogy a szerencsétlen férfi a helyszínen életét vesztette. A nála lévő 1 millió 200 ezer forint készpénzt elvették, majd elmenekültek a helyszínről.

A Kaposvári Törvényszék két büntetőtanácsa is tárgyalta az ügyet, azonban hol az eljáró bíró kizárása, hol pedig iratellenesség miatt helyezte hatályon kívül a bűnösítő ítéleteket – K. Ferenc 20 év fegyház, N. Tamás 12 év fegyház, L. Norbert 6 év fegyház – a Pécsi Ítélőtábla, majd végül a Zalaegerszegi Törvényszékre helyezték át a bűnügy letárgyalását. Holnap további tanúk meghallgatásával folytatódik a büntetőper.

Összefújkálták fél Zalaegerszeget, még a börtön falát sem kímélték: most könnyen oda kerülhetnek…

Fiatalság, bolondság. Persze, ha a kamasz nem tud gondolkodni, és megálljt parancsolni magának, az egész további életét meghatározó, nagyon rossz vége is lehet a diákcsínynek indult balhénak. Így járhat azoknak a fiataloknak a „vezére”, akik olyan pimaszok voltak, hogy még a zalaegerszegi börtön falát is lefújták: elfogták őket, a „legbátrabb” – fk. P. R. K. – most akár oda is kerülhet meggondolatlansága miatt…

A fiatalkorú vádlott, P. R. K.a szintén fiatalkorú 7 társával együtt, 2017. március 31. napján, este nyolc óra tájékában „lépett akcióba” Zalaegerszegen: a Piac téren kék és piros festékszóró spray-vel, kb. 30 m hosszúságban, különböző feliratokat és ábrákat festettek a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet falára. A művészinek éppen nem nevezhető alkotások különböző feliratok és ábrák voltak. Így például felkerült a börtönfalra egy férfi nemi szervből kialakított arc ábra, mellette „Gombás faszú” felirattal, aztán „Ricsi+Klau” festés, mellette „2016. 11. 26.” dátummal, női arcot imitáló ábra, egy virág, továbbá „TICI”, „MÁRKÓ”, „Rantós”, „ANGEL”, „Lili+Kevin 03.31.” és ehhez hasonló feliratok. A rongálással a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetnek közel 100 ezer forintos kárt okoztak.

A most vádlottá lett fiatalember, fk. P. R. K. nem tudott megálljt parancsolni magának, és a börtön falának elcsúfítása után, festékszóró spray-vel „K” betűket, arcokat, foltokat, „Kevin” és „KFK” feliratokat fújt a Zalaegerszeg, Piac téren található 2 db lámpaoszlopra, 5 db szerkezetoszlopra és egy esőcsatornára is. De nem kímélte a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár falát sem, majd összefújkált egy ruhaüzletet és egy elektromos hálózati berendezés oldalát is, további 60 ezer forintos kárt okozva a városnak, valamint az EON-nak, és a bolt tulajdonosának.Mindezek miatt a fiatalkorú P. R. K. négy rendbeli rongálás vétsége miatt mehet majd holnap a Zalaegerszegi Járásbíróság dr. Czipóth Edit vezette büntetőtanácsa elé számot adni, míg társait, a börtön falának megrongálásában részt vevő 7 kamaszt ügyészi megrovásban részesítette a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség. A vádlott fiatalkorú, valamint a tanúk kihallgatása után ítélethozatal is várható.

77 millióval csapta be a saját ügyfelét egy zalaegerszegi ügyvéd

Saját ügyfelét csapta be egy egerszegi ügyvéd: 77 milliót kért tőle kölcsön, de visszafizetni a pénzt már nemigen akarózott neki… A különösen nagy kárt okozó csalás bűntettével vádolt jogásznak holnap újra a Nagykanizsai Járásbíróság elé kell majd állnia.

A vádirat szerint a korábban a megyeszékhelyen, ügyvédként dolgozó férfi, dr. M. L. nagy hasznot hozó befektetésre hivatkozva kért és kapott kölcsön ügyfelétől 77 millió forintot, 1 évnyi időtartamra, kamatmentesen, még 2010-ben. A megállapodás szerinti első két részletet még kiegyenlítette, azonban a további fizetéstől elzárkózott, inkább korábbi adósságait rendezte, illetve saját célra használta fel a pénzt. Mivel a kölcsönadó végrehajtási eljáráskezdeményezését helyezte kilátásba, dr. M. L. több, a tulajdonában lévő ingatlant ajándékozott gyermekének.Végül a végrehajtási eljárásnak köszönhetően 44 millió 788 ezer forintnyi kár megtérült, a többi miatt holnap felel az ügyvéd Schábné dr. Proszonyák Éva büntetőtanácsa előtt, ahol további tanúk kihallgatásával folytatódik a büntetőper.

Traktort akart venni, de átverték: 11 milliót bukott a hahóti férfi

Egy traktort szeretett volna vásárolni magának egy hahóti férfi, de átverték: 11 millió forintja bánta a remélt üzletet. A csalással vádolt V. Á. holnap áll először a Nagykanizsai Járásbíróság Domjánné dr. Kormányos Edit vezette büntetőtanácsa elé.

A pórul járt hahóti lakos 2016 augusztusának elején talált az interneten egy hirdetést, ahol 7.500.000,- forintért kínáltak eladásra egy 2009-es évjáratú John Deere 6320 típusú traktort. Látszólag minden rendben volt, a hirdető magát Juhász Zoltánként nevezte meg, és két mobiltelefonos elérhetőséget is megadott. Azonban az egyik 30-as azonosítójú előfizetést egy budapesti hajléktalan nevére vásárolták meg, még 2015-ben, míg a másik 30-as hívószámú előfizetést pedig a büntetőügy terheltjének, a V. Á. monogramot viselő férfinek a részére 2016 márciusában vásárolta meg egy ember, Szombathelyen.

A hirdetőt a sértett még hahóti otthonából felhívta, majd további, a megjelölt telefonszámokon folytatott egyeztetéseket követően személyesen is találkozott a magát Juhász Zoltánnak kiadó, a találkozóra egy BMW típusú gépkocsival érkező vádlottal. V. Á. a sértett bizalmát magabiztos fellépésével, a rendszeres kapcsolattartás látszatával, együttműködést tükröző magatartásával és a sértett szándékának komolyságát rendszeresen hangsúlyozó kijelentéseivel megnyerve rábírta, hogy részére a külföldről Magyarországra szállítani ígért traktort, pótkocsit és ekét is magában foglaló üzlet lebonyolítása érdekében pénzt adjon át.

Így a sértett:

 - 2016. augusztus 5-én 18.00 óra körüli időben Sárváron, a fürdő bejárata melletti egyik cukrászdában, testvére, Ho. jelenlétében 2.000.000,-forint készpénzt adott át,

 - 2016. augusztus 16-án 10.00-11.00 óra körüli időben Sárváron, a fürdő bejárata melletti egyik cukrászdában, testvére, Ho. jelenlétében 3.500.000,-forint készpénzt adott át,

 - 2016. augusztus 29-én 13.00-14.00 óra körüli időben Vasváron, a Csörnöc Gyöngye étteremben egyedül 2.000.000,- forint készpénzt adott át,

 - 2016. szeptember 13-án délelőtt Vasváron, a Csörnöc Gyöngye étteremben egyedül 1.500.000,- forint készpénzt adott át,

 - 2016. szeptember 17-én 9.30 órakor Vasváron, a Csörnöc Gyöngye étterem parkolójában egyedül 400.000,-forint készpénzt adott át, mely találkozóról telefonjával hangfelvételt is készített,

 - 2016. szeptember 20-án 14.40 órakor Vasváron, a Csörnöc Gyöngye étterem parkolójában vagy a zalaegerszegi Lukoil benzinkúton egyedül 1.000.000,-forint készpénzt adott át, mely találkozóról telefonjával hangfelvételt is készített,

 - 2016. szeptember 21-én 23.20 órakor Fakospusztán, a buszmegállóban, egyedül 300.000,- forint készpénzt adott át, mely találkozóról sértett telefonjával hangfelvételt is készített,

 - 2016. szeptember 28-án 17.40 órakor Zalaegerszegen, a Lukoil benzinkút előtt egyedül 150.000,- forint készpénzt adott át, mely találkozóról sértett telefonjával hangfelvételt is készített.

Az összesen kifizetett 10.850.000,- forintos összeget a becsapott sértett nagyanyai örökségéből, lakástakarék és biztosítási megtakarításaiból valamint testvére anyagi hozzájárulásából fizette meg. A pénzösszegek átadása után V. Á. telefonon és alkalmanként személyesen, továbbra is folyamatosan tartotta a kapcsolatot a sértettel, azonban feléje már különböző indokokat közölt, melyek késleltetik az adásvétel teljesedésbe menetelét. Aztán 2016 novemberére a vádlott már elérhetetlenné vált, így végül a hahóti férfi feljelentést tett a rendőrségen. A nyomozás során V. Á. kiléte felderítésre került, és megállapítást nyert az is, hogy a vádlott az internetes hirdetés alapján megjelölt mezőgazdasági gépek értékesítésével összefüggésben megtévesztette, hiszen a sértettnek ígért berendezések beszerzésére és eladására szándéka és lehetősége sem volt. A cselekmény elkövetésével V. Á. összesen 10.850.000,- Forint kárt okozott a hahóti sértettnek, amely a nyomozás során sem térült meg, a készpénzben átadott összegek további sorsa ismeretlen. Mindezek miatt V. Á. terheltet jelentős kárt okozó csalás bűntettével vádolta meg a Nagykanizsai Járási Ügyészség, sorsáról Domjánné dr. Kormányos Edit büntetőbíró fog majd dönteni.

Papp Attila