Egy nap a gasztronómia jegyében

A gasztronómia jegyében telik a szombati nap a Bogdán János Cigány Kisebbségi Közösségi Házban. A negyedik alkalommal megrendezett program célja a cigányság kultúrájának, népművészetének, hagyományainak népszerűsítése – különös tekintettel a fiatalok körében. – A rendezvényünk nyitott, tehát bárki meglátogathat minket. Többféle tájjellegű étel készül – elsősorban roma ételek. Amit a régi, öreg romáink megtanítottak nekünk, mi azokat próbáljuk most visszaadni a jelenlévő közönségnek – fogalmazott Lendvai Ferenc, a Nagykanizsa MJV Roma Nemzetiségi Önkormányzata elnöke.


A punya elmaradhatatlan eleme a roma étkezésnek

A rendezvényen olyan hagyományos roma étel is készült, mint a punya, vagyis a cigánykenyér, ami elmaradhatatlan eleme a roma étkezésnek. – Régen az volt, hogy sem élesztőre, sem kenyérre nem volt igazán pénz, de otthon általában volt liszt, mert úgy dolgoztak az emberek, hogy lisztet azért kaptak a faluban. Annak idején szódabikarbónával csinálták, de most már én másképp csinálom – sütőporral készítem el. Tehát a cigánykernyér is elkészült most – árulta el Váradi Istvánné, a Nagykanizsa MJV Roma Nemzetiségi Önkormányzata tagja.

Az érdeklődők prevenciós előadást is hallgathattak az egészséges életmódról és a betegségek megelőzéséről. – Ezért úgy próbáltuk összeállítani a programokat, hogy mindenből legyen egy kis ízelítő. Egészséges életmódról, az egészséges étkezésről, és fontos még a történelmi visszatekintés, ezért a holokausztról is lesz ma szó – erről is kell hogy a fiatalok halljanak. Ezért fontos a mai nap, hogy a fiatalok és az idősebb korosztály is megtalálja azt a programot, amit fontosnak tart egy ilyen hétvégén – mondta Teleki László, a roma nemzetiségi önkormányzat korábbi elnöke, volt országgyűlési képviselő. A programokat táncházzal zárják a késő délutáni órákban. A rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta.