Emmi: 627 ezer gyermek étkezhetett ingyen vagy kedvezményesen a múlt tanévben

facebook megosztás

Összesen 627 ezer gyermek étkezhetett ingyen vagy kedvezményesen az előző tanévben - mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.    

Az államtitkár elmondta, 2010 előtt az ingyenes vagy kedvezményes gyermekétkeztetésben kevesebb mint 260 ezren vehettek részt. Ez azt jelenti, hogy mostanra 150 százalékkal bővült a kedvezményezettek köre - fűzte hozzá.    

A gyermekétkeztetés a családok támogatásának egy formája, az a célja, hogy a csökkentse a családokra háruló anyagi terhet  - mutatott rá az államtitkár.   

Fülöp Attila tájékoztatása alapján a bölcsődékben és óvodákban ingyenes gyermekétkeztetésre jogosultak a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek és testvéreik, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők, továbbá azok a gyermekek, akik olyan családban élnek, ahol az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér nettó összegének 130 százalékát, 119 301 forintot.     

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyerekek az általános iskolákban ingyenes, a középiskolákban félárú étkezésre jogosultak. Szintén 50 százalékos kedvezményt kapnak az általános és középiskolákban a tartósan beteg vagy fogyatékos tanulók, valamint a három vagy több gyermeket nevelő családok.    

Az államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, az idei és jövő évi költségvetésben is 79 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra, szemben a 2010-es 31 milliárd forinttal.     

Hozzátette, a rendszernek nincs felső korlátja, tehát ha valaki jogosult az ingyenes vagy kedvezményes gyermekétkeztetésre, akkor igényelheti, és meg is fogja kapni.     

Fülöp Attila elmondta azt is, szünidőben is kaphatnak ingyenes vagy kedvezményes ételt a diákok, de ezt már nem az oktatási intézménynek, hanem az önkormányzatnak kell biztosítania.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.