Esővel jött a tanév – „Minden nap többek vagyunk”

2018. szep. 8.

A tankerülethez tartozó kanizsai intézményekben összesen több mint 4.500 diák, köztük mintegy négyszáz elsős kezdte meg a tanévet. Az első szeptemberi becsengetést – talán a fiatalok kedvét is illusztrálva – borongós idő, eső kísérte.


... és ez tíz hónapig így megy majd… (Fotó: Gergely Szilárd)

Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója a Hevesi-iskola tanévnyitóján kijelentette, fontos, hogy időről időre rádöbbenjünk arra: ami változatlannak tűnik és ugyanolyannak első látásra (mint például a tanévnyitók is az évek során), az valójában egészen más. Ez a tanulás és a tudás lényege is: a tegnaptól való különbözés.

– Hiszen, ha optimistán szemléljük a világot – tette hozzá a direktor –, feltételezhetjük, hogy minden nap többek vagyunk, még az a diák is, aki éppen nem készült és nem tanulta meg a legutóbbi történelemóra tananyagát.Ha nem hinnénk ebben, akkor nehéz lenne tanulni, és reménytelen lenne tanítani,ha viszont felismerjük, hogy tényleg napról napra többek vagyunk, vagy többé tettünk másokat a munkánkkal, a szolgálatunkkal, akkor van értelme dolgozni.


Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója

És ez a ma iskolájának a legfontosabb feladata: felkészülni és felkészíteni a diákokat a folyamatos változásra. Olyan értékekkel és tudással felruházni őket, amelyek birtokában képesek a helytállásra a rohamtempóban átalakuló világban.

Az iskola, ha jól végzi a dolgát, esélyt ad, folytatta Magyar Ferenc. A kiemelkedően tehetséges diáknak és a támogatásra, segítségre szorulónak egyaránt. Másként-másként, persze, de ez a pedagógia csodája. Vagy ahogyan Szent-Györgyi Albert vallotta: „Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, és megtalálja a munkát, amit szeretni fog."

– Erre pedig a ma iskolája készen áll – szögezte le a tankerületi igazgató –, mert minden változás azt a célt szolgálta, hogy a pedagógus és a diák is megfelelő, nyugodt és perspektívát jelentő körülmények között dolgozzon és tanuljon, és optimistán tekinthessen előre. Ma pedig ehhez a legtöbb feltétel adott.

Péter Árpád

_ _ _

AKINEK MEG IS ADJÁK…

A balesetmentes közlekedés érdekében a rendőrség idén is folytatja „Az iskola rendőre” elnevezésű programot. A 2008 óta létező akció célja, hogy segítsék a gyerekek és kísérőik biztonságos iskolába jutását.


Az iskolák környékén rendőrök és polgárőrök segítik a biztonságos közlekedést

– Felhívjuk a figyelmet, hogy a gyalogosnak elsőbbsége van a gyalogátkelőhelyen. De arra is, hogy elsőbbsége annak van, akinek meg is adják azt, s erről mindenképpen meg kell győződni – fogalmazott Vellák Sándor, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság zászlósa.

Szeptemberben reggel és kora délután rendőrök és polgárőrök vigyáznak majd a fiatalok testi épségére az oktatási intézmények környékén.