GasztroKanizsa: Kukoricakása pirított szalonnával

2018. szep. 14.

Gazdag település lehet Eszteregnye, ahol kolbászból van még a háztető is, nemcsak a kerítés, jegyezte meg egy fesztiválozó vendég az Eszteregnyei Őszirózsa Dalkör standjánál. A minősítés ellen cseppet sem tiltakoztak a sürgő-forgó asszonyok. Bogatin Sándorné Gizike, az eszteregnyeiek főszakácsa, egyben a rendezvény felelős vezetője a kíváncsiskodóknak elmagyarázta: az egykor a szegények eledelének tartott dödölle egy fehér falú parasztházikóból indult el hódító útjára, és a házikóval ezt akarták jelképezni. A kerítéshez és a háztetőhöz pedig azért használtak cserkészkolbászt, mert éppen az volt kéznél.


Dalolnak, de főzni is tudnak. A kép jobb oldalán Bogatin Sándorné (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Az idei, immár 15. Kanizsai Bor- és dödöllefesztiválon is dobogóra jutott a csapat. A dalkört háromszor szólították fel a színpadra a díjak átvételekor. A 3. helyezést elnyert dödölléjük mellett a vadpörköltjüket és a szép standjukat is elismeréssel illette a zsűri.

Bogatin Sándorné ezúttal a kukoricakása receptjét osztotta meg olvasóinkkal.

Hozzávalók két személyre:

fél liter víz, 1 bögre kukoricadara, 3 gerezd fokhagyma, 2-3 babérlevél, só, őrölt bors.

Elkészítése:

A vizet felforralom, folyamatos kevergetés közben beleöntöm a kukoricadarát, és hozzáadom a fokhagymát, a babérlevelet, a sót, az őrölt borsot. Gizike a saját receptje szerint először három szelet szalonnát megfőz a vízben, s csak utána önti bele a kukoricadarát. Ha szükséges, főzés közben pótolni kell a vizet. Amint megpuhul a dara, fedő alatt néhány percig pihentetem, míg megdagad, majd leveszem a fedőt. Végül kiteszem egy tálra, megkeverem, és leöntöm paprikás fokhagymás zsírral, pirított szalonnával, vágott zsírral vagy éppen cserkészkolbásszal.

Bakonyi Erzsébet