Hamarosan gesztenyefesztivál Iharosberényben

Az ősz utolsó mosolyára, a 16. Berényi Gesztenye Fesztiválra az ország minden pontjából várják az érdeklődőket. A gasztro-kulturális esemény október 6-án lesz, és nemcsak az édesszájúaknak tartogat csemegét, hanem a középkor rajongóinak is, hiszen harmadik alkalommal rendezik meg az Inkey Gáspár Vívóversenyt.

Iharosberény legfőbb természeti kincse a messze földön híres szelídgesztenye, ami köré az évek alatt nagyszabású fesztivál szerveződött. A rendezvény középpontjában a helyi értékek őrzése és a közösségek összekovácsolása áll.

– Láthatnak az idelátogatók vadászati és trófeakiállítást, díszmadár- és kisállatbemutató, valamint mezőgazdasági termék- és terménybemutató is lesz. Kézművesvásárral várjuk az érdeklődőket, s a gyermekeknek is szervezünk programokat: légvár, körhinta, pónilovaglás és arcfestés várja a kicsiket – mondta el Varga Róbert, Iharosberény alpolgármestere.

A gesztenyefesztiválon természetesen főzőverseny is lesz, amelyen a mikrótérség közösségi mutathatják meg, „ki a főnök a konyhában”.


A kísérőrendezvények egyikeként látványos vívóversenyt is rendeznek
(Fotó: Banderium Hungarorum)

A gesztenyenapnak immár hagyományos része az Inkey Gáspár Vívóverseny. A buhurt az Iharosberényben kastélyt építtető Inkey családnak állít emléket. Idén már 68 – köztük 23 külföldi – nevezőt regisztráltak, ők autentikus módon, középkori páncélt viselve versenyeznek egymással.

– A különböző kategóriák a következők lesznek: csoportos harc, amely során 3-3 ember vív egymással; lesz pajzs-kard kategória, alabárd, illetve lesz egy kezdőknek való kategória is puha fegyverekkel. Itt nők is indulnak, lesz külön női és férfi kategória nyilván – tájékoztatta stábunkat Józsa Tibor, a Banderium Hungarorum hagyományőrző csoport vezetője.

A 16. Berényi Gesztenye Fesztivál október 6-án, szombaton lesz. A változatos kísérőprogramok mellett helyi fellépők, a Nagykanizsai Fúvószenekar, valamint az Irigy Hónaljmirigy gondoskodik a hangulatról.