Hármas ünnepség Murakeresztúron

A Zrínyiek előtt tisztelegtek tegnap Murakeresztúron. A horvát eredetű főnemesi család tagjai, mint a „szigetvári hős”, Zrínyi Miklós vagy dédunokája, a költő-hadvezér gróf Zrínyi Miklós ma is példaként szolgál a közösségnek.

– Aki tulajdonképpen megvédte – mint ahogy elhangzott már – a most már két országot, de akkor egy közösséghez tartozó Muraköz megyét a törököktől. Védte a területét, a lakosságot és védett minket – fogalmazott Pavlicz Lajos József, Murakeresztúr polgármestere. 


"Murakeresztúr Díszpolgára" címet Dr. Borda István háziorvos kapta

A megemlékezés után Murakeresztúr Díszpolgára címét adták át Dr. Borda István háziorvosnak, aki 42 éve teljesít orvosi szolgálatot a községben.  Az ünnepségen a 130 éve alakult Murakeresztúri Önkéntes Tűzoltó Egyesületet is kitüntették áldozatos munkájáért.  

– Nagyon szép ünnep volt, nem beszélve arról, hogy nemcsak a murakeresztúriak ünnepeltek, hanem kilenc másik település és vezetői is vagy éppen tagjai voltak itt. A Zrínyiekre való emlékezés a mai napon nemcsak a murakeresztúriaknak volt a feladata, és nemcsak ők tűzték ki célul ezen a napon a Zrínyiekre való emlékezést, hanem mellettük még kilenc település képviselte ezt az ünnepet és erősítette az emlékezést – mondta Cseresnyés Péter, miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő.

Az ünnepségen polgármesteri elismeréseket is átadtak, majd kulturális programok kezdődtek.