Ismét verklisekkel telik meg hétvégén Keszthely belvárosa

Számos visszatérő résztvevővel, több mint 40 zenélő szerkezettel rendezik meg ezen a hétvégén a verklifesztivált Keszthelyen - közölte a szervező Keszthelyi Turisztikai Egyesület elnöke a rendezvény keddi sajtótájékoztatóján.    

Bubla Zoltán felidézte, hogy az évekkel ezelőtt Keszthelyen letelepedett és zeneautomata-múzeumot nyitott svájci Hansjörg Surber volt a kezdeményezője a fesztiválnak, amelyet hatodik alkalommal tartanak a Balaton-parti városban.     

Eddig mintegy 70 résztvevő jelezte érkezését, ami több mint 40 zenélő szerkezetet jelent. A legtöbb kíntornás Németországból és Ausztriából érkezik, de svájci, szlovák, szlovén és holland verklisek is elhozzák a cipősdoboztól az autónyi nagyságig terjedő méretű zenedobozaikat. Rajtuk kívül - szintén visszatérőként - három magyar is lesz a résztvevők között.    

A kétnapos fesztivál szombaton délelőtt kezdődik, estig a keszthelyi Fő téren, a sétálóutcán és a piac környékén lesznek hallhatók a felhúzható, tekerhető zenélő eszközök. Este a Fő téri színpadon egy öttagú litván zenekar szórakoztatja a közönséget, majd a harmonikás Babicsek Bernát és a Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar muzsikál. Vasárnap szintén délutánig tart a kíntornások utcai "fellépése", zárásként pedig az összes résztvevő együtt szólaltatja meg zenélő szerkezetét a Fő téren.    

Bubla Zoltán említést tett arról, hogy a rendezvényt idén másfél millió forinttal támogatja az önkormányzat és más szponzorok is segítik a lebonyolítást. A helyi turisztikai egyesületen kívül a keszthelyi vállalkozók klubja, a Belvárosi Kereskedők Egyesülete, valamint a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete vesz részt ezúttal is a szervezésben.

MTI