Jubilál az Erdész utcai tantelep

50 évvel ezelőtt, 1968-ban alapították a Zsigmondy-iskola Erdész utcai tantelepét. A jubileum alkalmából emléktáblát avattak az épületegységben. Az ünnepség részeként mélyfúrási bemutatót, majd kerekasztal-beszélgetést is tartottak.

Diákok, régi és új munkatársak, valamint a Zsigmondy-iskola együttműködő partnerei vettek részt a jubileumi ünnepségen. A Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban az iskola több régi berendezését kiállították már. A zalaegerszegi intézmény kanizsai kötődésű szakemberek, például Buda Ernő és Trombitás István hagyatékát is őrzi. A diákok gyakori vendégei a múzeumnak.        

– Olyan olaj- és gáziparban használatos tárgyakat, eszközöket, dokumentumokat láthatnak nálunk, amiket itt nem, úgyhogy rendszeresen érkeznek hozzánk az itteni diákok – mondta el kérdésünkre Tóth János múzeumigazgató.


Tóth János múzeumigazgató és Bene Csaba, az NSZC főigazgatója
az új emléktábla előtt (Fotó: Gergely Szilárd)

Az Erdész utcai tantelep ötvenéves fennállásáról immár egy emléktábla is tanúskodik.

– 1968-ban alapították a tantelepet – magát az iskolát 1951-ben. Az akkori gazdaság igényelte azt, hogy Nagykanizsán olajipari képzés induljon, és a gyakorlati oktatás is itt legyen – mutatott rá Bene Csaba, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgatója.


A jubileum apropóján a technikusok mélyfúrási bemutatót is tartottak (Fotó: Gergely Szilárd)

A program részeként tantelepbejárást és mélyfúrási bemutatót is tartottak. Az új kutatási módszereknek köszönhetően nemcsak hagyománya, hanem jövője is van az ágazatnak, így továbbra is szükség lesz a jól képzett szakemberekre.