Kisasszony napján Kiskanizsán

facebook megosztás

Szeptember 8-a Kisasszony – némely vidéken Kisboldogasszony napja, Szűz Mária születésének emléknapja.

Ezt a hívek országszerte megünneplik, Kiskanizsán azonban szinte egyedülálló módon őrzik a hagyományt. A településrészen minden út menti keresztnek van gazdája, a helyi asszonyok közösen gondozzák, ápolják, karbantartják és virágosítják is az emlékhelyeket. Kisasszony napján viszont még nagyobb az összefogás, virágfüzéreket, csokrokat készítenek.

– Ezt nekünk meg kell csinálni, mert ez nekünk kötelességünk. Vallási kötelesség. A katolikus valláshoz hozzátartozik, hogy hálát adunk a Szűzanyának, elmentünk a templomba már az este is – mondta el Kis Józsefné.

A Bajcsy-Zsilinszky úti keresztnél több asszony is serényen dolgozott szombaton.

– Itt az Annus néniék szokták díszíteni a keresztet. Van egy kis kertünk, nem nagy, de sok virágom van, és én is hoztam ide virágot. Annus néni behívott egyszer, nézzem meg, hogy csinálják a keresztet, hogy fonnak. Próbálkoztam, és megtanultam – fogalmazott Horváth Jánosné.

De nem csak ebben a kiskanizsai utcában borultak virágba a keresztek, Kisasszony napjára nagyon készültek a Szepetneki utcában is. Lenkovics Ferencné a nagyszüleitől örökölte meg a keresztet.

– A nagypapámé volt. 1956-ban állíttatta, mert azt mondta a papám és az anyám is, hogy valamikor 1956-ban lerombolták ezt a keresztet, és fogadalomból megépíttette. Mikor a nagypapa meghalt, anyámra bízta. Azt mondta: lányom, ezt ne hagyd el! Anyám, mikor meghalt, akkor meg rám bízta: lányom, ne hagyd el! Meg is fogadtam neki, amíg én élek, rendbe rakom. Most festettem ki, most tetettem rendbe. Virágok is vannak. Elég szép, igaz? – idézte a kezdeteket Lenkovics Ferencné.

A kiskanizsaiak a jeles ünnepen a díszítés után a kora esti órákban minden keresztnél összegyűltek, a hagyomány szerint mécseseket, gyertyát gyújtottak, és együtt adtak hálát, együtt imádkoztak Szűz Mária születésének napján.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.