Kreativitás és taktika – elkezdődött a fiatalok sakkversenye

A szeniorok után a gyerekek és a kamaszok versenyével folytatódik a sakkos hétvége Nagykanizsán. A Batthyány – Kanizsa Kupán és Bagonyai Attila Emlékversenyen 110 nevezőt regisztráltak a szervezők, sokan érkeztek Horvátországból és Szlovéniából is.

A megmérettetésre az ország minden pontjából, sőt, még a horvát és szlovén határon túlról is érkeztek sakkozók. A verseny résztvevőit Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő köszöntötte.


Cseresnyés Péter: Nagykanizsa ma sakknagyhatalom Magyarországon
(Fotó: Bakonyi Erzsébet)

– Az, hogy a Batthyány – Kanizsa Kupát már a 30., a Bagonyai Attila Emlékversenyt pedig 9. alkalommal rendezik meg, azt jelenti, van igény a szülők, de legfőképp a gyerekek részéről erre a rendezvényre – fogalmazott. – Amikor pedig Bagonyai Attiláról beszélünk, el kell mondanunk, Nagykanizsa azért lehet ma sakknagyhatalom Magyarországon, mert ő hosszú éveken át meghatározó alakja volt az utánpótlás-nevelésnek – tette hozzá.

A verseny főszervezője, Kercsmarics József elmondta: a sakk töretlen népszerűségnek örvend a gyerekek körében, ráadásul azon túl, hogy szórakoztató, a kreatív gondolkodást is fejleszti.


A sakk olyan képességeket fejleszt, amelyeknek a gyerekek az élet bármely területén hasznát veszik
(Fotó: Bakonyi Erzsébet)

A kétnapos ifjúsági sakkversenyen egyéniben és csapatban is bizonyíthatnak a fiatal sakkozók – a kanizsai Haselbach Dávid mindkét kategóriában szerepel az Aquaprofit NTSK színeiben, az eredményeket illetően bizakodó.

– Azon túl, hogy sokat készültem a versenyre, igyekeztem minél jobban kipihenni magam tegnap, hogy ma jó formában legyek – árulta el.

A nyolcfordulós rapid versenyen a nemzetközi szövetség, a FIDE szabályai érvényesek. A fiatal sakkozók késő délutánig játszanak, a program holnap az utolsó három fordulóval folytatódik. Az eredményeket a tervek szerint vasárnap fél egykor hirdetik ki a Batthyány-gimnáziumban.