Lendületben a Kanizsai Bor- és dödöllefesztivál

Elkezdődött a 15. Kanizsai Bor- és dödöllefesztivál. A kétnapos kavalkád alatt lesz minden, mi szem-szájnak ingere: több tucat vendéglátós, pincészet és árus kínálja a portékáját, lesznek gyermekprogramok, futóverseny, és újra megrendezik a Thúry városnéző sétát is. A hangulatról olyan sztárok gondoskodnak, mint Dallos Bogi vagy a Budapest Bár; a sort 18 órakor a SuperStereo kezdi.

Rövid zápor szakította félbe a szépasszonyok nyarát kora délután, de a kanizsaiakat ez sem riasztotta el attól, hogy már az iskolából, munkából hazafelé menet feltérképezzék, mit kínál az idei bor- és dödöllefesztivál.

– Szerintem vissza fogok még jönni, mert kanizsai vagyok, és nagyon szeretek erre a fesztiválra kijárni – mondta Arató Klaudia.

A rutinos fesztiválozók előre megtervezték az este programját.

– Beülünk majd oda, iszunk egyet, körbenézünk, aztán megnézzük az árusokat és végül a műsort – árulta el Nunkovics Istvánné.


A dödöllefesztivál többről szól, mint a gasztronómia: a közösség ünnepe is
(Fotó: Gergely Szilárd)

A fesztivál a régióban pihenő külföldi turisták érdeklődését is felkeltette.

– Még nem néztük, milyen koncertek lesznek, de biztosan visszajövünk később, mert kíváncsiak vagyunk a programra – fogalmazott egy Cserszegtomajon üdülő pár.

A nagyszínpadot már délután birtokba vették a térségben működő kulturális csoportok. A téren szokás szerint a borházak is helyet kaptak, valamint egy népi játszótér, így a család minden tagja találhat magának kedvére való elfoglaltságot a fesztiválon.


Koccintás a borházak előtt. A képen (b-j): Dénes Sándor polgármester,
dr. Cernák István, a Burgonyakutatási Központ igazgatója és Cseresnyés Péter miniszterhelyettes
(Fotó: Gergely Szilárd)

A rendezvényt Dénes Sándor nyitotta meg. A polgármester szerint a 15. alkalommal megtartott fesztivál őrzi fiatalos lendületét.

– Szervező mindig lesz, nem szabad abbahagyni. Ez egy kiváló lehetőség így a nyár végén. Jó időben együtt tudjuk tölteni a hétvégét családtagjainkkal, barátainkkal. Sokan itt találkoznak, Budapestről is jönnek haza fiatal tanítványaim – mondta el kérdésünkre Dénes Sándor.

Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő arról beszélt, ma már számtalan település rendez kisebb-nagyobb fesztiválokat, de a rendezvények célja nem a versengés kell hogy legyen, hanem az identitás erősítése.

– A kulturális programok egy része is azoknak a néphagyományoknak a felelevenítéséről és továbbadásáról szól, amelyek a miénk, amelyek magyarrá tesznek minket, az ebben a térségben ránk jellemző kulturális bemutatókkal fűszerezve – mutatott rá Cseresnyés Péter.


Dödölléből nem lesz hiány a hétvégén (Fotó: Gergely Szilárd)

A bor- és dödöllefesztivál éjszakába nyúlóan kínál ma kikapcsolódási lehetőséget a kanizsaiaknak, holnap pedig egyebek mellett közösségi futással, szüreti felvonulással, illetve a népszerű főző- és borversennyel folytatódik a program.

Részletes program