Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári vízszintemelése

facebook megosztás

Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári szabályozási vízszint-maximumának 110 centiméterről 120 centiméterre emelésének projektje a Veszprém Megyei Kormányhivataltól, a határozat még nem jogerős - értesült az MTI.    

A Balaton nyári üzemi vízszintjének megemelése 10 centiméterrel már 2016-ban a megkezdődött kísérleti jelleggel, és tart azóta is.     

A Balaton vízszintszabályozásának módosítására megszületett hatósági engedély megfogalmazza, hogy a tó vízgazdálkodási gondjainak enyhítésére "gyakorlatilag egyetlen és jelenleg megvalósítható hatékony műszaki megoldás a tómederben történő tározás. Az utóbbi évtizedekben tapasztalható szélsőséges időjárás szükségessé teszi a változó éghajlati körülményekhez jobban igazodó vízszintszabályozás kialakítását, melynek érdekében a jelenlegi nyári időszakra vonatkozó szabályozott vízszintet 120 centiméterben maximálják."    

A 10 centiméteres vízszintemelés eredményeként a tóban lévő víz mennyisége körülbelül 60 millió köbméterrel nő, ami az eddigieknél tágabb lehetőséget jelent a vízkészlet-gazdálkodásban - magyarázzák a határozatban.    

A 69 oldalas dokumentum értelmében ütemtervet kell készíteni a hatáscsökkentő intézkedésekről, ami főként a partvédőműveket, a parti területek csapadékvíz-elvezető rendszereit, valamint a Sió-zsilip és a Sió-csatorna vízszállító képességét érinti. A szakhatóságok és önkormányzatok álláspontját is összegző határozatból kiderül az is, hogy a vízszintemelés ugyanakkor nehezíti majd a nádas megújulását, és megoldandó problémákat okoz a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer működtetésében.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.