Megújul a Zalakarosi Fürdő gyógycentruma

A Zalakarosi Fürdő több mint 60 éves múltja során alig akadt olyan év, amikor ne fejlesztette volna szolgáltatásait. A sort most az intézmény - sokáig zászlóshajónak számító - kupolás gyógycentrumának, valamint kertjének rekonstrukciója folytatja. A munkálatok kivitelezője egy helyi cég lesz.

– Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy méltónak találta a képviselőtestület a cégünket arra, hogy ezt a kivitelezést megvalósítsuk. Félve pályáztunk erre, de mégis büszkén, hiszen itt élünk, itt lakunk, itt laktunk 10 és 20 éve, és remélhetőleg itt is fogunk lakni 30, 40 év múlva is. Így ez a munka olyan, mintha saját magunknak, kvázi a saját magunk kertjében végeznénk – mondta Szabadics Attila, a Szabadics Zrt. alelnöke.

A csaknem 700 millió forintos projekt célja, hogy a gyógycentrum megőrizze régi, egyedi atmoszféráját és stílusjegyeit, mindezt úgy, hogy közben teljesen megújul a tetőszerkezet, a burkolat és a gyógykert is.


Nem titkolt cél, hogy a beruházás után Zalakarosi Fürdő kiérdemelje az ötcsillagos nemzetközi minősítést az Európai Fürdőszövetségtől

– A tervezés során figyeltünk arra, hogy megtartsuk az épület egyedi formavilágát, de cseréljük a nyílászárókat, tetőszerkezetet, a burkolatokat, az épületgépészetet, a villamosrendszert. Gyakorlatilag az egész épület megújul. A tervezés során figyelembe vettük még az energiatakarékosság és a gazdaságos üzemeltetés kritériumait is – fogalmazott Cziráki László, a Zalakarosi Fürdő vezérigazgatója.

Az elmúlt hét hónap során több mint 350 ezer vendég látogatott el a fürdőbe, ez tízszázalékos növekedést jelent a tavalyi adathoz képest. A település egyre népszerűbb célpont a turisták körében, hiszen a fürdő állandó fejlődése mellett a városban is egyre több fejlesztést láthatnak a Zalakarosra érkezők.

– Nem csak arról van szó, hogy két vagy három kilométer kerékpárút épül jobb minőségben, persze ez is nagyon fontos, hiszen az elmúlt öt évben a legsikeresebb turisztikai ágazatunkká vált a kerékpáros turizmus. De például az árkokat lefedtük, így a település képe is megváltozott. De a civilház bővítése - 20 millió forintból - azt jelenti, hogy a csoportjaink, a közösségeink, a lakosság egy új lehetőséghez, egy új közösségi színtérhez juthat – árulta el Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere.

A felújítási munkálatokat már októberben elkezdik a szakemberek. A projekt befejezése után a Zalakarosi Fürdő vezetőségének legfőbb célja az lesz, hogy az intézmény kiérdemelje az ötcsillagos nemzetközi minősítést az Európai Fürdőszövetségtől.