Mutogatós, kanizsai és egerszegi ápolókat bántalmazók, valamint garázdák ülnek kedden a vádlottak padjára

facebook megosztás

Holnap a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Magyar Károly vezette büntetőtanácsa várhatóan jogerős ítéletet hirdet a Keszthelyen, Hévízen és Zalaegerszegen is szeméremsértéseket elkövető D. Gy. bűnügyében, de pontot tesz a megyeszékhelyen ápolónőt fejbe rúgó M. Krisztián bűnperének végére is. Ezen kívül a Zalaegerszegi Járásbíróságon garázdákat, míg Nagykanizsán pedig a szintén kórházi ápolót bántalmazó D. J. –t számoltatják majd el a bírák.

Zala megye több városában is rémisztgette a nőket a mutogatós

Keszthelyen, Hévízen és a zalai megyeszékhelyen is rémisztgette a nőket az elmúlt esztendő nyarán az a mutogatós, akit végül a Zala megyei fürdővárosban csíptek fülön a zsaruk. A férfi ellen többrendbeli szeméremsértés elkövetése miatt emeltek vádat, elsőfokú büntetőpere a Zalaegerszegi Járásbíróság dr. Seruga Teodóra vezette tanácsa előtt zajlott. A bűnösséget kimondó ítélet a vádlott fellebbezése folytán került a Zalaegerszegi Törvényszék elé.

A mutogatós férfi, D. Gy. először 2017. július 21. napján, 07 óra 15 perc körüli időben „lépett akcióba” Zalaegerszegen. A Batthyány Lajos utcában található Zala híd járdaszakaszán tartózkodott, amikor felfigyelt a vasúti átjáró felé kerékpárral haladó sértettre. Mikor D. Gy. észrevette a feléje közeledő nőt, a nemi vágyának kielégítése végett a nemi szervét elővette és azt kezével húzkodni kezdte, azaz önkielégítést kezdett el végezni, mindezt a sértett felé fordulva. Miután a hölgy kerékpárjával elhaladt a terhelt mellett, ezt követően D. Gy. a nemi szervét eltette, majd bement egy megyeszékhelyi áruházba, ahonnan aztán, nem sokkal később elő is állította a rendőrjárőr a mutogatás miatt a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságra.

D. Gy. 2017. augusztus 24. napján, 16 óra 15 perc körüli időben Keszthelyen, a Deák Ferenc utca és a Georgikon utca kereszteződésében tartózkodott, mikor a „Stop” tábla közelében a rövidnadrágját letolta, és a nemi szervét – nemi vágyának felkeltése végett – láttatni engedte a személygépkocsijában ülő, és a „Stop” táblánál éppen megálló, majd a terhelt mellett lassan elhaladó női sértettnek. A vádlott a cselekménye előtt már felfigyelt a sértettre, aki a személygépkocsijával a Deák Ferenc utcában parkolt le a bűncselekményt megelőzően, illetve a személygépkocsijában mintegy fél órát telefonált azelőtt, hogy elindult volna a Georgikon utca irányába.

A vádlottat végül a tavalyi esztendő késő őszén érték tetten egy bűncselekmény helyszínén, ahonnan az útja egyenesen a hévízi rendőrőrsre vezetett. D. Gy. 2017. november 16. napján, 13 óra 30 perc körüli időben Hévízen, a dr. Schulhoff Vilmos sétányon egy bokor takarásában önkielégítést végzett, amikor a sétányon mintegy 10 méterre tőle haladt el egy nő. A sértett hölgy a terhelthez közelebb érve észrevette azt, hogy a terhelt a járókelőket figyelve önkielégítést végez, majd emiatt szólt a mellette haladó unokatestvérének – aki egyébként nem észlelte a vádlott cselekményét –, hogy menjenek más irányba. Ekkor D. Gy. – észlelve azt, hogy észrevették a cselekményét – előbújt a bokrok takarásából, és pár lépést megtéve követte a nőt és rokonát, miközben a nemi szervét nemi vágyának kielégítése végett feléjük mutogatta, majd ezt követően visszament a bokrok mögé. A sértett és rokona a sétány végére érve segítséget kért egy éppen arrafelé haladó rendőrjárőrtől, aki a terheltet a dr. Schulhoff Vilmos sétány bokros részén elfogták, majd a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a hévízi rendőrőrsre előállították.

Az elmeszakértői vizsgálat megállapította, hogy D. Gy. elmebetegségben, gyengeelméjűségben, szellemi leépülésben vagy tudatzavarban nem szenved és nem is szenvedett a fenti bűncselekmények elkövetésének idején sem. Az elmeorvos személyiségzavart állapított meg, azonban vizsgálatai végén azt is leszögezte, hogy a vádlott képes volt arra, hogy cselekménye következményeit felismerje és e felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson, vagyis büntethető. Emiatt D. Gy. terheltet három rendbeli szeméremsértés vétségével vádolta meg a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség. A megyeszékhely ügyészeinek – illetve az egerszegi járásbíróságnak – illetékességét az úgynevezett megelőzés elve alapozta meg, hiszen D. Gy. az első bűncselekményét Zalaegerszegen követte el. Holnap a vádlott sorsáról jogerősen fog dönteni Zala megye törvényszékének dr. Magyar Károly vezette büntetőtanácsa.

Háromszor is fejbe rúgta az ápolónőt

A Zalaegerszegi Járásbíróság dr. Czipóth Edit vezette büntetőtanácsa még a tavasszal döntött M. Krisztián bűnösségéről, akit a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettével és testi sértés vétségével is megvádolt. M. Krisztiánnak valószínűleg nem nagyon tetszett az ítélet, hiszen fellebbezett: holnap jogerősen is dönt sorsáról a törvényszék dr. Magyar Károly vezette büntetőtanácsa.

A magáról megfeledkezett fiatalembert 2017. május 6-án szállították be a mentők vérző sérülése miatt a zalaegerszegi, Zala Megyei Szent Rafael Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályára. A mentőápolók a hordágyat leállították az 5. számú vizsgáló előtt lévő folyosón, ahol a sértett megkezdte az erősen ittas állapotban lévő vádlott ellátását. A hordágyon fekvő terhelt ruházatának átvizsgálását és a nála lévő dolgokról értékleltár felvételét végző sértettet M. Krisztián sértegetni és szidalmazni kezdte, majd három alkalommal is fejbe rúgta. Időközben megérkezett a vizsgáló elé a sértett által értesített rendőr, valamint beteghordók is érkeztek, akik együttes erővel lefogták az ekkor már őrjöngő terheltet, akinek a vezető főorvos végül beadott egy nyugtató injekciót. M. Krisztián terhelt bántalmazása következtében a sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Állon vágta az ápolót a kanizsai kórház sürgősségi osztályán

Rosszulléte miatt becsülettel ellátták, cserébe állon vágta az ápolót: röviden így lehetne összefoglalni D. J. tettét, amiért bíróság előtt fog felelni. Ha bűnösnek találják, akár 5 évnyi szabadságvesztés-büntetést is kiszabhat majd rá a bíróság. Az idén januárban Nagykanizsán történt bűneset vádlottjának Schábné dr. Proszonyák Éva lesz a bírája.

A D. J. monogramot viselő férfit 2018. január 13-án, 20 óra körüli időben mentő szállította be a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályára, rosszulléte miatt. Őt az osztályon ellátták, majd kiküldték a folyosóra azzal, hogy várja meg a betegellátásról készült dokumentumok kiadását. Mivel D. J. továbbra is rosszul érezte magát, hangoskodni kezdett, majd többször benyitott a vizsgálóba azzal, hogy nem tud tovább várni, kéri a papírjait. Egy idő után a későbbi sértett, a sürgősségi osztály egyik ápolója bezárta a vizsgáló helyiség ajtaját. Ezután D. J. a folyosón kezdett el kiabálni, hangosan szitkozódni, követelte, hogy mondják meg neki az ügyeletet ellátó orvos nevét, mivel fel akarja jelenteni.

Mikor a sértett úgy hallotta, hogy D. J. az ő egyik kolléganőjével hangoskodik, kiment a folyosóra, és megpróbálta megnyugtatni. D. J. továbbra is azt követelte, hogy az ápoló írja le az éppen beteget ellátó orvos nevét, mert fel akarja jelenteni. Az ápoló ekkor D. J. hozzátartozói felé fordult, a vádlott azonban felemelte az öklét és állon ütötte az ápolót. Mivel a sértett szája vérezni kezdett és a nyelvét is elharapta, ezért visszament a vizsgálóba. A terhelt erőszakos magatartásának csak a helyszínre kihívott rendőrök vetettek végett.

A bántalmazott ápoló a törvény értelmében közfeladatot ellátó személy, aki a bántalmazás következtében az ajak és a szájüreg nyílt sebzését és a koponyája zúzódását is elszenvedte, melynek tényleges gyógytartama 7 napra tehető. Hiába az orvosi szempontból könnyű sérülés, mivel D. J. kórházi ápolóra támadt, ezért közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettével vádolta meg a Nagykanizsai Járási Ügyészség, melynek büntetési tétele „alapesetben” is 1 évtől 5 évig terjed.

Hogy nem tudott viselkedni B. D. és a testvére, az enyhe kifejezés: többrendbeli garázdaság miatt mehet most a bíróságra

B. D. és testvére ellen három ügyben is eljárás indult, minden esetben garázdaság vétsége, illetve bűntette miatt. A három bűnügyben holnap, a vádlott első tárgyalási napján az ügyek egyesítése várható, melyben a Zalaegerszegi Járásbíróság büntetőbírája, dr. Kovács Erzsébet mondja majd ki a végső szót.

Az ügyészi vádiratok a következőket rögzítik. Az I. rendű vádlott, B. D. 2017 augusztusában összeszólalkozott élettársával, a sértettel. A férfi folyamatosan szidta a sértettet, aki ezért őt megütötte. Emiatt a vádlott még ingerültebb lett, s ököllel több ütést mért a nő fejére, valamint az arcát is megharapta. A sértett kimenekült az utcára, ám a férfi utolérte, megütötte, majd miután a földre került, fojtogatni kezdte. A nőnek sikerült kiszabadulnia és elfutnia, a vádlott azonban folyamatosan szidalmazva, továbbüldözte. Eztán, 2017 októberében a vádlott ittas állapotában ismét szóváltásba keveredett élettárásával, mikor a vita hevében, ököllel újfent arcon ütötte.

B. D. valamint II. rendű vádlott-társa, akik egyébként testvérek, 2017 októberében a megyeszékhelyi autóbusz-pályaudvaron tartózkodtak, ittas állapotban. A helyszínen volt a pályaudvar egyik munkatársa is, aki a cselekmény elkövetésekor a szemeteseket ürítette ki. Őt a II. rendű vádlott szólította meg azzal, hogy engedje meg neki, hogy a nála lévő szemetes edénybe vizeljen. Mivel ezt a férfi nem engedte meg, a vádlottak indulatossá váltak, kiabáltak, majd az I. rendű vádlott B. D. mellbe ütötte a férfit. Ezt látták a sértettek is, akik viselkedésük miatt számon kérték a vádlottakat, mire köztük hangos szóváltás alakult ki, ami végül tettlegességig fajult.

A két testvér 2018 januárjában egy Zalaegerszegről Zalaapátiba tartó buszon utaztak. Az utazás során a I. rendű vádlott ittassága miatt többször elvesztette egyensúlyát, s nekiesett utastársának, aki eltolta őt magától. Ettől a férfi ideges lett és szóváltást kezdeményezett, majd többször is a sértett felé ütött és megpróbálta megrúgni. A II. rendű vádlott megpróbálta elhúzni testvérét, ez azonban nem sikerült neki, ezért aztán ő is rátámadt a sértettre. A vádlottakat az egyik megállónál végül az utasok szállították le a buszról.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.