Óvatosan a megosztásokkal

Napjainkban jelentősen megszaporodtak a világhálón elkövetett rágalmazással és becsületsértéssel összefüggésben indított büntetőeljárások. Az általános tapasztalat az, hogy az emberek nagyon könnyen osztanak meg gyalázkodó tartalmakat az internetes közösségi oldalakon. Ez azért probléma, mert nemcsak a becsület csorbítására alkalmas üzenet első közlője, hanem a sokadik megosztója is egyaránt felelősségre vonható. A becsületsértés bűncselekménynek minősül, és akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A leggyakrabban volt házastársakról és élettársakról osztanak meg becsületsértő tartalmakat, de jogi személy is lehet a rágalmazás sértettje. 


Az általános tapasztalat az, hogy az emberek nagyon könnyen osztanak meg gyalázkodó tartalmakat az internetes közösségi oldalakon

 – A rágalmazás az, amikor becsületcsorbító tényt közöl, híresztel valaki. Alapesetben rágalmazás vétségéért egy évig terjedő szabadságvesztés a legmagasabb büntetés. Ha az egy minősített eset, például aljas indokból vagy célból, nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva követik el, akkor magasabb a büntetési tétel, két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. Ebből fakadóan jelentősége van annak, hogy zárt Facebook-csoportban vagy egy folyósói beszélgetés közben állít valaki valakiről hamis, valótlan tényt, vagy nagyobb nyilvánosság előtt teszi ezt – mondta Dr. Bartalné dr. Mentes Judit, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.