Pénteken jogerősen is megítélik a sikkasztó könyvelő, P. J. tettét

Könyvelőként követett el bűncselekményeket az a vádlott, akit a Zalaegerszegi Járásbíróság még 2018. április 17-én, nem jogerősen 3 év szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélt. Holnap reggel 9 órától a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Rupa Melinda vezette, másodfokú büntetőtanácsa jogerősen is ítéletet mond majd P. J. büntetőügyében.

Az elsőfokú ítélethozatal részleteit így kommentálta dr. Bartalné dr. Mentes Judit, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője idén áprilisban:

– A vádlott 2002. és 2010. között egyéni vállalkozóként, különböző cégeknek „bedolgozva”, majd 2010-től egy kft. nevében végzett könyvelői tevékenységet gazdasági társaságok részére. Feladatai közé tartozott a rendelkezésére bocsátott dokumentumok alapján a megbízók könyvelési, társadalombiztosítási, valamint munkaügyi dokumentumainak vezetése és az ehhez kapcsolódó adminisztrációs feladatok ellátása – sorolta a sajtószóvivő asszony. – Hozzáférési jogosultságát kihasználva 2004. és 2014. között a 3 cég bankszámlájáról különböző összegeket utalt át a saját folyószámlájára, majd a pénzt  saját céljaira fordította. A nő a sértett cégeknek összesen 92.035.630 Ft kárt okozott, de megkezdte a kártalanításukat. Az egyik céget teljes mértékben (33 millió forinttal) kártalanította, a két másik esetében több mint 22 millió forintot visszafizetett.

– A történtek miatt az ügyészség 3 rendbeli, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettével vádolta meg a nőt, akit a Zalaegerszegi Járásbíróság 2018. április 17-én bűnösnek mondott ki és halmazati büntetésül 3 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte, valamint 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Emellett – a jogerőre emelkedés után – kötelezte a vádlottat a két cég részére, a fennmaradó több mint 36 millió forint és kamatai megfizetésére is .Az ítélet nem jogerős, a vádlott és az ügyvédje fellebbezést nyújtottak be, az ügyész pedig három nap gondolkodási időt tartott fenn – hangsúlyozta végül dr. Bartalné dr. Mentes Judit.

Papp Attila