Piarista Esték

facebook megosztás

A Bethesda Gyermekkórház évek óta működtet egy ADHD Ambulanciát, ahol a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral küzdő gyermekeket és szüleiket segítik. A fővárosi intézmény két szakembere volt tegnap Piarista Esték vendége, előadásuk az ADHD megértését segítette. Sok szülő azt hallja a zavarral küzdő gyermekére, hogy eleven, rossz vagy éppen neveletlen, pedig másról van szó.

– Az ő idegrendszere másként fejlődik, de ez nem azt jelenti, hogy ő retardált, vagy értelmi fogyatékos – csak speciális idegrendszeri fejlődése van. Az egyik része tép előre, a másik kicsit lemarad, és ebből némi feszültség van odabent, tehát ezeknek a gyermekeknek a 70 százaléka kifejezetten okos, magas intellektusú. Pont az van, hogy ők rendkívül értelmes gyermekek, csak bennük van ez a folyamatos különbség - mondta Sorompóné Fléger Ildikó főnővér, a támogató szülőcsoportok vezetője.

Az ADHD nem újdonság, régen is voltak ilyen zavarral küzdő gyermekek. Az ADHD-sokban megvan a genetikai hajlam, amely bekapcsol egy ingerre vagy külső hatásra. Manapság pedig egyre több ilyen éri a gyermekeket, ezért is küzdenek közülük többen a zavarral.

– Egy ADHS-s ember örök életére az marad, csak valamilyen szinten megtanul ezzel együtt élni, amely azt jelenti, hogy felfedezi az ebben rejlő pozitívumokat. Rengeteg ilyen ADHD-t tudok, ha jobban megnézi például a televíziót, akkor majdnem az összes műsorvezető vagy zenész, előadóművész kőkeményen ADHD-s. Az ADHD tüneteit – azt, hogy valamire fel tudnak pörögni, hogy kevésbé fáradékonyak, hogy állandóan a pozitív megoldásokat keresik, vág az agyuk, mint a borotva – szépen ide átültetik, érzik ennek a hasznát, és mintegy viselkedésterápiaként ezt megtartják - fogalmazott Németh Sándor pedagógus, családterapeuta.

Az ADHD óvodás korban is felismerhető, de legtöbbször az iskolában derül ki a gyermekről. A tünetegyüttest produkáló fiatalok sokszor küzdenek tanulási és beilleszkedési zavarokkal. Helyzetük segítésére különböző terápiák, gyógyszeres kezelések javasoltak.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.