Rádióműsorok gyártásának és közösségi médiaszolgáltatók műszaki fejlesztéseinek támogatásáról döntött a médiatanács

facebook megosztás

Helyi, körzeti és kisközösségi rádiók hír-, szolgáltató, illetve tematikus magazinműsorainak egyévi gyártására hetvenöt millió, közösségi televíziók és rádiók folyamatos működését biztosító műszaki fejlesztésekre pedig több mint negyvennyolc millió forint támogatást ítélt oda a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa - közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága pénteken az MTI-vel.    

Mint írták, a médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program rendszeresen jelentkező rádióműsorok gyártásának egyéves támogatására meghirdetett idei pályázatának második fordulójában összesen 75 millió forintot ítélt oda 23 helyi, körzeti és kisközösségi rádió 28 hír-, szolgáltató vagy tematikus magazinműsorának készítésére.     

A támogatott kereskedelmi rádiók között van a miskolci Rádió M, a gyöngyösi FM7 Rádió, a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, a kecskeméti székhelyű Gong Rádió, a szegedi Rádió 88, a Rádió Dabas, Fehérgyarmatról a Rádió Som, a budapesti székhelyű Trió Rádió és Amadeus Rádió, illetve öt vidéki - a szekszárdi, a győri, a kiskunfélegyházi, a pécsi és a békéscsabai - frekvenciával a szintén fővárosi központú Rádió 1.     

A közösségi rádiók közül támogatja a testület a debreceni FM90 Campus Rádió, az érdi székhelyű Sola Rádió, a nyíregyházi és a miskolci frekvenciához köthető két pályázatával a miskolci székhelyű Európa Rádió, valamint a budapesti Karc FM, a Magyar Katolikus Rádió, a Klasszik Rádió, a Jazzy Rádió, az InfoRádió és a Civil Rádió egy-egy műsorát. Ebben a fordulóban a kisközösségi rádióállomások közül a kiskunfélegyházi Rádió Smile, a gyöngyösi MaxiRádió, a székesfehérvári Táska Rádió és a gyomaendrődi Rádió Sun műsorainak készítése részesült támogatásban.    

A testület e heti ülésén döntött arról is, hogy a közösségi médiaszolgáltatók számára kiírt műszaki pályázat első fordulójában tizenöt pályázót nyilvánít kedvezményezetté. A pályázat keretében a nyertesek összesen 48,1 millió forintot fordíthatnak stúdió-, hang- és fénytechnikai berendezések, műsorjel-átviteli és a médiaszolgáltatáshoz szükséges informatikai eszközök vásárlására.     

A televíziók közül támogatást kapott a dunaújvárosi D+ TV, a TV Szentendre, a budapesti City TV, a Szentes Televízió, az RTV Szekszárd, a Tatai Televízió, a csabacsűdi székhelyű Körös Televízió, a Budakeszi központú BKTV, a Szentgál Televízió, a Mezőtúri Városi Televízió, a csornai Rábaközi Televízió, a Kanizsa TV és a pécsi Pannon TV. A rádiók közül a fővárosi székhelyű Magyar Katolikus Rádió és a veszprémi székhelyű Mária Rádió Savaria fejlesztheti technikai berendezéseit.    

A közleményben felidézték: a mozgóképről szóló törvény augusztus elején hatályba lépett módosításának értelmében 25 százalékról 30 százalékra nőtt a Nemzeti Filmiroda által a jogszabályban meghatározott kritériumoknak való megfelelőség esetén normatív jelleggel nyújtott közvetett támogatás - a film teljes költségvetéséhez viszonyított, maximális - mértéke.     

A médiatanács a jogszabályváltozásnak megfelelően a törvénymódosítással megállapított 30 százalékhoz igazította a testület által a Magyar Média Mecenatúra Program keretében nyújtható támogatások maximális mértékét, ami így a korábbi 75 százalékról 70 százalékra módosult, és érinti a már meghirdetett, jelenleg futó, de pályázat-beadási szakaszban még nem lévő eljárásokat is, így a 2018-as Ember Judit-, Kollányi Ágoston-, Macskássy Gyula- és Huszárik Zoltán-pályázatok eljárásainak második fordulóit.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.