Saját falujának plébániájáról is lopott az elvetemült fiatalember

Aki nem tud magától leállni, azt majd az élet fogja megállítani, a társadalom, a saját védelme érdekében: örök érvényű és nagyon találó megállapítás ez, egy büntetőbírótól hallottam nemrégiben. Alighanem ez a sors vár arra a 27 esztendős fiatalemberre is, aki annyira elvetemülté vált, hogy a végén már a saját falujának plébániáját is meglopta. A büntetőügyről dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője tájékoztatta részletekbe menően hírportálunk olvasóit.

Egy 27 éves, letartóztatásban lévő nemesapáti lakos férfiember 2018. szilveszterének hajnalán jelent meg egy nemesapáti családi ház udvarában, úgy, hogy a be nem zárt bejárati kapun lévő reteszt egyszerűen megemelte, majd a kaput kinyitotta. Az udvaron lévő, a sértett tulajdonát képező, nyitott állapotban lévő Renault Espace típusú személygépkocsit jogtalanul eltulajdonította. A nyitott állapotú személygépkocsiban a napellenzőnél elrejtve találta meg az indítókulcsot, majd azért, hogy zajt ne okozzon, az autóval először kigurult az udvarról és azt csak pár száz méter megtétele után indította el. Az autóban benne volt a jármű forgalmi engedélye is. A személygépkocsit 2018. február 3. napjáig használta Zalaegerszeg, Bak, Nova és Iklódbördöce településeken. Ennek során Iklódbördöce településen nekitolatott egy oszlopnak, ezért a gépkocsi megrongálódott. A lopással okozott kár 154.000 Ft, amely a lefoglalással és a sértett részére történt visszaadással megtérült. A rongálással okozott kár majdnem a gépjármű teljes értékét kitette: 132.479 Ft volt.

A fiatalember 2018 márciusának egyik hajnalán jelent meg egy rumi családi ház udvarában. Zalaegerszegre szeretett volna utazni, ezért elhatározta, hogy az ott található személygépkocsit, valamint a hóesés és a hideg idő miatt számára az utazáshoz szükséges ingóságokat eltulajdonítja. A ház nyitott gépkocsi-tárolója mellett lévő zárt garázsba a garázsajtó felfeszítésével jutott be. Onnan 1 szett hintaágy párnát, 1 db napozóágy párnát, 1 db hólapátot tett be az ott parkoló Opel Astra csomagtartójába. A gépjármű egyik szélvédőjét betörte, így jutott be annak utasterébe. Ide egy értékkel nem bíró műanyag vödörben több kéziszerszámot, így 3 db csavarhúzót, 1 db kisebb kést, 1 db kalapácsot, 1 db állítható csavarkulcsot, 4 db franciakulcsot, bit fejeket és 2 db kerékpár kulcsot, továbbá több kisebb használati tárgyat, köztük 1 db kerékpár pumpát, 1 db ragasztószalagot, 1 db drótkefét, pár darab csavart és szöget, 1 db gyújtógyertyát és 1 db alpakka öngyújtóházat tett be, hogy azokat eltulajdonítsa. A garázsban talált még egy Citybike típusú kerékpárt is, amelyet szintén el akart lopni. De túl sokáig időzött ott, ugyanis a szomszéd felfigyelt rá, majd a férfit tetten érte, és a rendőrség kiérkezéséig feltartóztatta.

A férfi 2018. március 18-án, a hajnali órákban Szombathelyen, a Rohonci úton egy családi házba akart bejutni, mert élettársát kereste. A családi házban a tulajdonos albérlője, és kiskorú gyermeke tartózkodott. A férfi üvöltözve tépte ki a családi ház bejárati kapuján lévő rögzítő pántokat, majd az ablakon lévő redőnyöket rángatta – az egyik redőnyt leszakítva –, valamint az egyik ablakot be is törte. Az albérlő kiszólt, hogy a „Móni” nem lakik ott, azonban a férfi azt válaszolta, hogy hazudik. Az albérlő ezt követően hívta ki a rendőrséget, akik a férfit a helyszínen elfogták és előállították. Kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása egyértelműen alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. A rongálással egyébiránt 30.000 Ft kárt is okozott, amely azóta sem térült meg.

A fiatalember végül 2018. március 20. napján, 22 óra körüli időpontban hatolt be a nemesapáti plébánia bekerítetlen udvarára, ahonnan eltulajdonította az egyház tulajdonában lévő, nyitott állapotú, Daewoo Truck típusú kisteher-gépkocsit. A gépjárműbe beült, majd azért, hogy zajt ne okozzon, azt nem indította el, hanem azzal kigurult az udvarról és a kisteherautót csak pár száz méter megtétele után indította be a benne hagyott indítókulccsal. Ezután otthonába indult, azonban a lakóhelyéhez közeli sáros, hegyi úton nem tudott tovább haladni, ezért a gépjárművet ott hagyta és gyalog ment haza. A gépjármű a használat során alaposan megrongálódott. A lopással okozott kár 255.000 Ft volt, amely a sértett részére történt visszaadással megtérült, azonban a rongálással további 172.700 Ft kár keletkezett, amely nem térült meg. A férfi utolsó elfogása óta előzetes letartóztatásban várja sorsát: a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség lopás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat ellene a Zalaegerszegi Járásbíróságon.

Papp Attila