Szakértő: a közgazdasági szakma nem nőtt fel az új kihívásokhoz

facebook megosztás

A közgazdasági szakma nem nőtt fel ahhoz, hogy ezt a nagyon változékony, válságoktól terhes világot jól írja le - mondta Csath Magdolna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1 aktuális csatornán szombaton.   

Kifejtette: a régi modellek szerint a piacok mindent megoldanak, mert az emberek és a cégek racionális döntéseket hoznak. Csak az a fontos, hogy az állam be ne avatkozzon. De az emberek és az üzleti világ nem mindig racionális, van amikor eluralkodik a rövid távú szemlélet, a "mohóság", "a bankok gyorsan nagyot akartak kaszálni", erőltetik a hitelkihelyezést, miközben a hitelminősítők sem figyelmeztetnek a veszélyekre - mondta.   

Hozzátette: a klasszikus közgazdasági gondolkodás csődjét jelzi például a görög helyzet, ahol azt ígérték az elemzők, hogy 1-2 év megszorítás után "minden csodálatos lesz", de még mindig nehéz a helyzet. A görög GDP 2016-ban csak a fele volt a válság előtti utolsó évnek. Mire az elemzők csak annyit mondanak: úgy látszik nem jól működnek a modellek - jegyezte meg a szakember.   

A régi modellek régen jók voltak, de változott a világ. "Nem lehet mindent pénz oldalról megoldani, az emberekre is gondolni kell", és nem lehet sikeres az a válságkezelés, amelyik azokat menti meg, akik a válságot okozták, jelen esetben a bankokat - magyarázta Csath Magdolna.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.