Szlovén bírákat látott vendégül a Zalaegerszegi Törvényszék

facebook megosztás

Szlovén bírák jártak Zalában: az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) programja keretében öt szlovén bíró vendégeskedett a Zalaegerszegi Törvényszéken, 2018. szeptember 17. és 21. között. A tartalmas programokkal telt napok eseményeiről dr. Bartalné dr. Mentes Judit, megyénk törvényszékének sajtószóvivője számolt be hírportálunk olvasóinak.

– Az EJTN célja egy közös európai jogi és igazságügyi kultúra létrejöttének elősegítése, az egyes országok gyakorlatának megismerése. Ennek jegyében pályáztak a csereprogramra közösen a zalai és a Muraszombat környéki bíróságok. A programban magyar részről a Zalaegerszegi Törvényszék, a Zalaegerszegi Járásbíróság és a Lenti Járásbíróság, a szlovén területről pedig a Muraszombati Kerületi Bíróság, a Lendvai és a Ljutomeri Járásbíróság bírái, illetve bírósági titkárai vettek részt. Első etapként a szlovén bírák ismerkedtek meg a magyar igazságszolgáltatás rendszerével, majd novemberben a magyar résztvevők látogatnak el Szlovéniába – ismertette a program részleteit dr. Bartalné dr. Mentes Judit.

– A magyar program 2018. szeptember 17-én, a Zalaegerszegi Törvényszéken vette kezdetét, ahol dr. Sorok Norbert, a törvényszék elnöke „A zalai bíróságok ma” címmel tartott prezentációt a résztvevőknek, akik egy múltidéző sétát is tettek a törvényszék 1730 és 1732 között épült, muzeális épületében. A vendégek a törvényszék épületének „bebarangolása” közben dr. Magyar Károly címzetes táblabíró, tanácselnök vezetésével bepillantást nyerhettek a régmúlt bíróságok életébe is.

– A második nap, „Múlt, jelen, jövő” címmel a nemrég korszerűsített Nagykanizsai Járásbíróságot és történetét ismerhették meg a vendégek dr. Horváth Zsolt, a Lenti Járásbíróság elnöke, dr. Hajdu Ildikó nagykanizsai elnök, valamint dr. Patus Sándor elnökhelyettes vezetésével. A szakmai programnak a Nagykanizsa közeli Kendlimajor művésztelepe adott otthont. Itt külön büntető és polgári ügyszakban, több témakör (devizahitel, végrehajtás, kézbesítés formái stb.) mentén zajlottak a tanácskozások – részletezte a sajtószóvivő. – Szerdán Budapestre utaztak a résztvevők, ahol a magyar bírósági rendszerről, a bíróságok igazgatásáról az Országos Bírósági Hivatalban hallgathattak meg egy átfogó ismertetőt, külön kiemelve az elektronikus eljárásokat, majd a szakmai program zárásaként pedig a Kúria épületében tettek látogatást, megismerve a legfelsőbb bírói fórumunk történetét, működését.A csütörtöki szakmai program Deák nyomában zajlott Kehidakustányban, ahol a múltidézést követően az új Be. és az új Pp. kapcsán zajlott szakmai eszmecsere.

– Az utolsó programnapon a Keszthelyi Járásbíróság megismerése mellett „HON-VÉDELEM” címmel fegyverkiállítás megnyitón is részt vettek a delegáció tagjai. A kiállítást dr. Benedek Katalin, a Balaton-parti város járásbíróságának az elnöke nyitotta meg, a tárlatot pedig a gyűjtemény tulajdonosa, Fekete György ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A fegyverek „mustrája” öt évszázad tárgyi emlékeit öleli fel, amely egészen október 31. napjáig tekinthető meg a Keszthelyi Járásbíróság épületében. Az egyes projektnapok turisztikai programkínálattal zárultak: a hét során a résztvevők látogatást tettek a zalaegerszegi Falumúzeumban, a „Belvárosi séta” program keretében a megyeszékhely nevezetességeivel ismerkedtek, jártak a Deák Kúriában, felkeresték a Parlamentet és a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumot is, ahol az impozáns tükörteremben pezsgős koccintással zárták a programot – mondta végül dr. Bartalné dr. Mentes Judit.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.