TehetségM/Kutató – Fiktív polgárháború

Egyedüli magyarként vett részt az amerikai Camp Rising Sun nyári lánytáborában a nagykanizsai Molnár Bernadett Bibi. A Batthyány Lajos Gimnázium 11. osztályos tanulója egy hónapot töltött hatvan társával a New York állambeli Clintonban, ahol életre szóló élményekkel gazdagodott.


A fiatalokat arra ösztönzik, hogy nyitott szemmel figyeljék, merre halad a világ

Amikor a 16 éves Molnár Bernadett Bibi a vakáció idejére keresgélt magának tartalmas szünidei elfoglaltságot, maga sem gondolta, hogy élete nagy kalandjában lesz része idén nyáron. Az interneten böngészve ráakadt az amerikai Camp Rising Sun honlapjára, s a nemzetközi, ösztöndíjas lehetőség azonnal megtetszett neki, így hát benyújtotta a jelentkezését. A lány kétfordulós válogatón bizonyította angoltudását és rátermettségét Budapesten. Végül 28 jelölt közül választották ki.

A Camp Rising Sunt 88 évvel ezelőtt hirdették meg először Red Hookban, akkor még elsősorban New York állambeli fiúknak. Az alapító, George E. Jonas az ösztöndíjért cserébe három kritériumot várt el a potenciális résztvevőktől: intelligenciát, elkötelezettséget és azt, hogy a jelöltek legyenek némi vezetői, kezdeményezői készség birtokában. A tábort azóta is évente megtartják; a II. világháború után már a világ minden pontjáról várták a fiatal fiúkat, 1989-ban pedig létrehoztak Clintonban egy testvértábort lányoknak, a Sister Campet. Magyarországról a ’80-as évek közepe óta delegálnak középiskolásokat – egy fiút és egy lányt.

– Mindig hatvan résztvevő van – magyarázza Bibi. – A társaság egyik fele az Amerikai Egyesült Államokból érkezik, a másik fele csaknem harminc országból. Ennek köszönhetően sokféle embert és kultúrát megismerhettem. Bár a társaság nagyon fiatal volt, 15-17 évesek alkották, de ahogy láttam, mindenki jóval érettebben viselkedett, gondolkodott a korosztályánál.

Az egykori táborozók közt vannak, akik ma már politikai színtéren mozognak. A Camp Rising Sunban fontos a felelősség, az önzetlenség, az emberiesség és az egymás iránti tisztelet. A kezdeményezés célja eleve az, hogy a fiatalok látóköre szélesedjen, tehát ne csak a saját világukkal legyenek elfoglalva, hanem nyitott szemmel figyeljék, merre halad a világ.

– A Clintonban töltött, mobilmentes egy hónap alatt teljesen önellátók voltunk, nagy élmény volt belekóstolni a „felnőtt létbe” és a csapatmunkába. Aztán voltak előadásaink és csoportos foglalkozások is. Egyszer például egy fiktív polgárháború miatt összehívott parlamenti ülést kellett levezényelnünk.

A batthyánys lány legjobban a csütörtök estéket kedvelte: ilyenkor társaival tüzet rakott, ami köré letelepedtek, majd meghallgatták a táborvezetők történeteit. Csakhamar előkerültek a hangszerek is. Egy alkalommal Bibi a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt énekelte azért, hogy átadjon valamit a többieknek a magyar kultúrából, közben pedig azt érezte, neki Nagykanizsa mellett immár a Camp Rising Sun is az otthona, ahová még biztosan visszatér.

Nemes Dóra