TehetségM/Kutató – Már a rádióban is fújta…

facebook megosztás

Új hajtásokat hozott a művészetek nagykanizsai kertje: a Farkas Ferenc-zeneiskola több növendéke művészeti iskolában folytatja tanulmányait szeptembertől. Így például Szente Tamás, aki a közelmúltban az Országos Mélyrézfúvós Versenyen elnyerte a legjobb harsonás címet.

A szeptemberi becsengetéskor már nem a Batthyány Lajos Gimnázium kapuit lépi majd át Szente Tamás, hanem a Pécsi Művészeti Gimnáziumét. A fiatalt felvették a harsona szakra, s izgatottan várja mit hoz számára az új tanév és az új iskola.

– Tudom, hogy ott is jó kezekben leszek majd, hiszen a leendő mélyrézfúvós tanáromat már régóta ismerem, ezért is esett Pécsre a választásom – magyarázza. – A felkészülést már a nyáron elkezdtük. Igaz, egyelőre csak az interneten, hamarosan viszont „élesben” folytatjuk a közös munkát.

Tamás alaposan utánanézett új iskolájának, így már azt is tudja, hogy a konziban reggel hatkor indul a nap egy közös befújással, amit aztán a zeneórák követnek. Az évközi menetrend feszes lesz, de ez sem tántorítja el attól az elképzelésétől, hogy egyszer harsonaművész váljon belőle. Amire amúgy minden esélye meg is van, hiszen tehetségét már többször megcsillogtatta a színpadon.

– Amikor hat évvel ezelőtt elkezdtem Tatár Csabához járni, mindig felnéztem azokra a nálam idősebb növendékekre, akik egyik-másik zenei versenyről helyezésekkel tértek haza. Megannyi szereplés után most már elhiszem, hogy én is meg tudom állni a helyem, és a lámpaláz sem megy a teljesítmény rovására. Ez a tudat és a pozitív visszajelzések megerősítettek abban, hogy érdemes a harsonával komolyabban is foglalkoznom.

A fiatal egyik legutóbbi sikerélményét az Országos Mélyrézfúvós Versenyen könyvelhette el: első helyezett lett, és így a legjobb harsonásként vehetett részt a megmérettetést követő gálán. A koncertről a nyár elején felvételt is készítettek a Magyar Rádió Márványtermében, az előadást később a Bartók Rádió a műsorára tűzte.

– Ezen a felvételen Bogár István Sonatinája hallható tőlem. Az elmúlt években nagyon sokféle darabot játszottam, de kétségtelenül ez a legemlékezetesebb a számomra, egyrészt mert már annyiszor előadtam – például a mélyrézfúvós versenyen. Aztán szóltak a szervezők,hogy jó lenne, ha a gálán is ezzel a művel lépnék fel. Majd a rádióban megint…Végül pedig úgy alakult, hogy a konzis verseny első fordulójában is a Sonatinával indulok…

Szente Tamás a Nagykanizsai Fúvószenekar egyik oszlopos tagja volt az elmúlt években, de mint mondja, a kapcsolat nem szakad meg a pécsi tanulmányok miatt: amikor csak teheti, visszatér a kanizsai zenésztársakhoz, és részt vesz az örömmuzsikálásban.

Nemes Dóra

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.