Tiszteletadás két keréken

facebook megosztás

Motoros utat szervez Eszékre a Thúry Vitézlő Oskola és a H-Turul Motoros Klub szeptember 22-23-án. A résztvevők – Zrínyi Miklósra emlékezve – az 1664-es téli hadjárat útvonalát járják be.

Nem pusztán túrázni, hanem a történelmet, a végvári hagyományőrzést megélni indulnak Eszékre a Thúry Vitézlő Oskola és a H-Turul Motoros Klub tagjai. A Thúry-emlékév apropóján meghirdetett program a hadvezér-költő Zrínyi Miklós emléke előtt tiszteleg, és a résztvevők az 1664-es téli hadjárat – mintegy 240 kilométernyi – útvonalát járják be.

 – Az eszéki híd felégetése volt akkor Zrínyi célja ahhoz, hogy megkezdje Kanizsa várának ostromát. Thúry György megvédte a várat, Zrínyi pedig vissza akarta venni. Nekünk élmény, de azzal, ha beszélünk róla, hátha még többekhez eljut, hogy Nagykanizsának vannak olyan hősei, akikkel illik, de inkább kutyakötelességünk törődni – mutatott rá Vörös András, az oskola vezetője.


Sajtótájékoztató a motoros útról. Balról jobbra: Marosi Attila, Vörös András és Kolonics Bálint

A kezdeményezéshez a H-Turul Motoros Klub is csatlakozott.

– Az ilyen történelmi célú motorozás nem áll távol a klubtól, többször motoroztunk már a történelmi határok mentén. Természetesen az, hogy ennek a motoros túrának ilyen nemes célja van, még jobban ösztönzi a csapatot is – fogalmazott a H-Turul Motoros Klub képviseletében Kolonics Bálint.

Az emléktúrán bárki részt vehet, ehhez előzetes jelentkezés szükséges, amelyet a túra előtt néhány nappal a szervezők lezárnak. A motorosok szeptember 22-én, a kora reggeli órákban indulnak az Ady úti Thúry Vitézlő Oskolából. Előző este, 18 órától ugyanitt – a program felvezetéseként – Marosi Attila pedagógus tart majd előadást Zrínyiről és a téli hadjáratról.

 

Bővebb információ:

Thúry Vitézlő Oskola: +3630/474-8594

H-Turul Motoros Klub: +3670/214-5453

Plakát

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.