Zenélő házak Kanizsán

facebook megosztás

Zenélnek a házak Nagykanizsán – vagy legalábbis nagyon sok olyan épület van a városban, amelynek zene- és kultúrtörténeti szempontból érdekes a múltja. Ennek most bárki utánajárhat egy androidos applikáció segítségével, amelyet kanizsai szakemberek fejlesztettek ki.

Online vagy offline, gyalogosan vagy biciklivel, egyedül vagy csoportban – számtalan lehetőséget kínál a város „újrafelfedezésére” a Zenélő házak applikáció, amely Nagykanizsa zene- és kultúrtörténeti szempontból nevezetes épületeit gyűjti egy csokorba.

– Olyan ügy mellé álltak, amely mindannyiunk számára fontos, ráadásul mindezt önzetlenül, azonnal, ingyen és bérmentve – fogalmazott az újdonságot bemutató sajtótájékoztatón Dénes Sándor polgármester.


Bali Vera, Kocsis Katalin, Bakon Krisztián és Dénes Sándor polgármester
az applikációt bemutató sajtótájékoztatón
(Fotó: Gergely Szilárd)

Az ingyenesen letölthető alkalmazást a Pannon Egyetem nagykanizsai kampuszának munkatársai készítették.

– Lehetőséget biztosítunk a felhasználónak arra, hogy egy térképes navigáció segítségével könnyedén kiismerje magát a városban, és eljusson azokhoz az attrakciókhoz, amelyek a számára tetszetősek, vagy akár mindegyiket végig is járhatja – mondta el Bakon Krisztián, a PEN informatikus fejlesztője.


Online és offline is lehet böngészni a „zenélő házak" között (Fotó: Jancsi László)

A gyalogos útvonalon egyelőre tíz, a kerékpároson pedig 15 emlékhelyet jelöltek ki a fejlesztők. Ezek ismertetőjéhez szöveg, hanganyag és illusztráció is tartozik. A Nagykanizsa 100 zenei emlékhelye című könyv szerzője, Kocsis Katalin is segített a tartalom összeállításában, illetve az egyes állomások kiválasztásában.

– Például szerepel benne a Blumenschein-palota, amely nekem kifejezetten szívügyem; a Medgyaszay Ház, amely zenei és színházi emlékhely is, illetve a két temető, a Tripammer utcai és az izraelita is – sorolta Kocsis Katalin.

A jövőben újabb elemekkel bővülő applikáció ötletgazdája Bali Vera, a kanizsai Tourinform Iroda vezetője volt.

– Dr. Keller Krisztinával a KRAFT-projektről beszélgettünk, és azon ötletelgettünk, hogy mi mindent lehetne még csinálni. Akkor fogalmazódott meg az a gondolat, hogy ha a turisták mellé már nem adhatunk egy-egy idegenvezetőt, akkor tematikus útvonalakat kellene használni – idézte fel az előzményeket Bali Vera.

Ma van a turizmus világnapja – még egy ok a Zenélő házak applikáció letöltésére, majd a város értékeinek újrafelfedezésére.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.