10 tipp az örömteli autózásért

facebook megosztás

Ingázás a munkahelyre. Utazás a nagyszülőkhöz. Hétvégi kirándulás. Nyaralás. Mind olyan alkalmak, amikor sok időt töltünk az autóban. És minél hosszabb távra utazunk, annál kisebbnek érezhetjük az autónkat. Ismerős a helyzet, amikor a lábaink alatt is csomagok vannak, s hiába próbálunk minden eshetőségre felkészülni, mégis előfordul, hogy az aksi a legváratlanabb pillanatban merül le, vagy a legrosszabbkor lesz defektes a gumi?

Sokszor esünk abba a hibába az utazások során, hogy biztos, ami biztos alapon mindent magunkkal viszünk, ami a kezünk ügyébe akad, és amikről aztán kiderül, hogy feleslegesen cipeltük magunkkal. Nem is gondolnánk, hogy ha a dolgok egy részét az utazás idejére mellőznénk, jobban tudnánk magára az utazásra és az ottlét élményére koncentrálni. A megújult Shell ClubSmart hűségprogram és Lupui Iza, minimalista coach összegyűjtött 10hasznos tippet, amelyek segítségével az utazásunk nem csak egyszerűbb, de egyben örömtelibb lehet.

1. Gondoljuk át előre

Nyugodtabban indulhatunk útnak, s magabiztosabbak vagyunk a kormány mögött, ha indulás előtt átgondoljuk, hova megyünk, hogy jutunk el oda, közben hol állunk meg pihenni, tankolni, és mit kell magunkkal vinni az utazásra. Hosszabb utazások alkalmával a különböző listák és útitervek készítése sokat segíthet abban, hogy a lényegre koncentrálhassunk.

2. Ellenőriztessük át az autót

Hosszabb utazások előtt érdemes elvinni az autót egy alapos ellenőrzésre, de a hétköznapokban is ügyeljünk arra, hogy megfelelő legyen a motorolajszint, a guminyomás és legyen szélvédőmosó folyadék a tartályban – ezekben például akár a benzinkúton is kérhetünk segítséget. A fényszórók és féklámpák állapotát is szükséges ellenőrizni illetve előírás, hogy minden autóban legyen elsősegélydoboz és láthatósági mellény.

3. Takarítsuk ki

Hajlamosak vagyunk az autónkat második otthonunkként kezelni, és rengeteg mindent felhalmozni benne, amiket többnyire csak utaztatunk, de nem használunk. Időnként tegyünk rendet az autóban, pakoljunk ki mindent, főleg a kiürült ételes és italos dobozokat, takarítsuk ki és mossuk le. Rendezett autóban az utazás is kellemesebb, hosszabb út alkalmával pedig a pakolást is megkönnyíti, ha nincs benne semmi felesleges.

4. Biztosítsuk be magunkat

Egy alapos ellenőrzés után joggal várhatnánk el, hogy ne történjenek kellemetlen meglepetések, mint egy defekt vagy egy lemerült akkumulátor, de erre nincs garancia, bármikor megeshet. Ilyen helyzetben segítséget nyújthat a ClubSmart Program új autósegély-szolgáltatása, amely leveszi vállunkról ezt a terhet.

5. Ne pakoljuk mindenáron tele

Nyilvánvaló, hogy ha van még benne hely, akkor bepakoljuk azt is, amit eredetileg nem terveztünk magunkkal vinni, mert megszólal belül egy hang, ami azt mondja, hogy „kellhet”, mi pedig hallgatunk rá, és addig pakolunk, amíg tele nem lesz. Higgyük el, hogy teljesen normális, ha nincs tele a csomagtartó.

6. Vigyünk variálható ruhatárat

Ne impulzusszerűen pakoljunk, hanem tervezzük meg előre a szettjeinket. Nézzük meg az időjárás előrejelzést, és annak megfelelően válogassuk ki a ruhákat. Ha indokolt, gondolkodjunk réteges öltözködésben. Bizonyított dolog, hogy 10 ruhadarabból fel lehet öltözni 10 különböző módon. Egy hosszú hétvégére akkor hány ruhadarab szükséges? Nagyon kevés! Ha nem merjük egy utazás során kipróbálni, kísérletezzünk ezzel a hétköznapokban, hogy az utazás idején már jól menjen. 

7. Csak a legszükségesebb kozmetikumokat vigyük

Egy hétvégére pont annyiféle kozmetikum kell, mint 1 hétre vagy 10 napra. Vagy nem? Próbáljuk ki, hogy nem visszük magunkkal a fél fürdőszobát, csak a legszükségesebb holmit. Gondoljuk végig, számunkra mik az alapdarabok, azok kerüljenek be a csomagba, de a többi nyugodtan otthon maradhat.

8. Legyen listánk, hogy semmi ne maradjon otthon

Időt és energiát spórolhatunk magunknak, ha előre összeállítunk egy listát a nélkülözhetetlen holmikról, amit bepakolásnál sorvezetőként tudunk használni. Erre felkerülhet a ruhákon és kozmetikumokon felül minden további alapdolog: gyógyszerek, személyes iratok, úti okmányok, az autó papírjai, telefontöltő, pénz, szemüveg, stb.

9. Pakoljunk okosan

Gyűjtsünk össze mindent egy helyre és csak utána lássunk neki a bepakolásnak. Alulra kerüljenek a nehezebb dolgok, a könnyebbek pedig felülre,és gondoljuk végig azt is, mi kell útközben és az legyen könnyen hozzáférhető helyen, hogy szükség esetén ne kelljen a teljes táskát vagy csomagtartót kipakolni. A puha anyagú táskákkal egyszerűbb bánni, mint a merev falú bőröndökkel, mert könnyebben egymáshoz igazíthatók. Inkább több kisméretű csomagunk legyen, mint néhány nagy, ezzel is segítve a kis helyek kihasználását. Próbáljunk meg mindent a csomagtartóba pakolni, mert az utastérben elhelyezett csomagok hirtelen fékezés esetén veszélyt jelenthetnek. Ha mégis muszáj, hogy oda is kerüljön, mindenképpen figyeljünk a megfelelő rögzítésre. 

10. Csak a legszükségesebbeket tervezzük meg

Jól tesszük, ha magunkat és az autónkat is felkészítjük az utazásra, megtervezzük, hogyan jutunk oda és mit viszünk magunkkal, de a látnivalókra ne gondoljunk listaként. Engedjük át magunkat az élményeknek, időzzünk többet a tervezettnél ott, ahol lenyűgöz, amit látunk, és bátran távozzunk korábban onnan, ahol nem érezzük jól magunkat. Legyünk nyitottak, hagyjuk, hogy az élmények ránk találjanak!

A megújult Shell ClubSmart Program az örömteli utazásban kíván partner lenni. Az új, mobiltelefonon keresztül digitálisan is elérhető ClubSmart kártyának köszönhetően a pontok gyűjtése és beváltása sokkal egyszerűbb lesz, s az applikáció segítségével a program tagjai könnyen nyomon követhetik pontjaik alakulását is. Emellett a megújult ClubSmart program számos új meglepetéssel jutalmazza a hűséges vásárlókat – az időszakosan elérhető exkluzív ajándékok mellett újdonság, hogy a tankolással gyűjtött pontok kedvezményre válthatók a shopban található termékekre, szolgáltatásokra vagy üzemanyagra, és mostantól minden 10 pont 10 forint kedvezményt jelent, a vásárlás végösszegének legfeljebb a feléig.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.