A mostaninál kisebb, különálló lakóotthonokba költözhetnek a kanizsai Holdfény Otthonban élők

facebook megosztás

A kanizsai Holdfény Otthon jelenlegi 60 személyes épületből a lakók kisebb, egyenként 12 fős, akadálymentesített lakóotthonokba költözhetnek. Ezeket Nagykanizsán, Becsehelyen, Tótszerdahelyen és Zalaszentivánon alakítják ki. – Ez egy 525 millió forintos pályázat, amely 100 százalékos támogatottságot nyert. Ezzel a pályázattal én úgy gondolom, egy új fejezet indul el a szociális ágazatban, egy teljesen új szemlélet, hiszen a nagyobb létszámú intézmények kiváltása indult el országosan ezzel a folyamattal. És ehhez csatlakozott Zala megye is ezzel a projekttel – nyilatkozta Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója.

Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő kiemelte, ebben az esetben sokkal többről van szó, mint pénzről, építésről, és intézmények létrehozásáról. – Akkor, amikor egy szociális intézményben, egy iskolában az ott dolgozók a munkájukat végzik nap mint nap – és látszólag azért teszik ezt, mert meg kell élni valamiből, fizetést kapnak az emberek ezért a munkáért – ha ezt csak így gondoljuk, azt gondolom, hamis úton járunk. Mert a valóság az, hogy ezek az emberek törődést adnak, szeretetet – említette a politikus.

A lakóotthonokba kerülő ellátottak a jövőben családiasabb környezetben élhetik majd életüket. Ehhez pedig elkezdődött a felkészítés is. – Folyik a lakók és a gondozók felkészítése, hogyan is kell állni – nyilván másként a 12 főhöz, ha kiköltöznek a lakóotthonokba. Itt egy helyen voltak, tudtak egymásnak segíteni, ott pedig egy teljesen más helyzet lesz - összegzett Sebestyén Dániel projektmenedzser.

A munkálatok már javában tartanak, a projekt várható befejezési időpontja december 31-e. Az eddigi kanizsai otthon pedig a jövőben szolgáltató központ lesz, fejlesztő foglalkozások keretében biztosít majd az érintettek számára munkalehetőséget.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.