Egy iskola, ahová tanuló és tanár is szívesen jön

facebook megosztás

Iskolatörténeti kiállítással és gálaműsorral emlékezett meg fél évszázados fennállásáról a Kőrösi-iskola. A HSMK-ban megtartott ünnepségen az intézmény jelenlegi és egykori igazgatói, tanárai és diákjai vettek részt. Az iskola megalapítása óta eltelt öt évtizedet múltidézéssel és bemutatókkal ünnepelte a kőrösisek közössége.

 Nemcsak az intézmény múltját, hanem vele együtt az egész ’70-80-as évek sajátos atmoszféráját is megidézi az iskolatörténeti kiállítás. A HSMK-ban látható tárlaton közösen dolgozott a tanári kar.

– Mindenki talált valami olyan témát, amiről úgy érezte, hogy fel tudja dolgozni. Vagy mert anyagai, vagy mert kapcsolatai voltak hozzá. Ezáltal sok minden összejött olyan különböző területekről, amelyek az oktatásra vagy éppen társadalmilag jellemzők voltak, az úttörőmozgalmat példaként említhetem – mondta el Babati Csaba, a Kőrösi-iskola tanára.

A megnyitóra nyugalmazott pedagógusokat is meghívtak. Az 1968-ban alakult iskola első igazgatója szerint a kezdeti nehézségek ellenére is sikerült jó alapokat lefektetni.

– A régi iskoláknál csak az első osztályban találkoznak új gyerekek, itt viszont az összes évfolyam más-más iskolából jött vidékről és városi iskolákból, tehát új közösségeket kellett kialakítani  – fogalmazott Horváth Vilmos nyugalmazott igazgató.


Igazgatók. A sor bal szélén a jelenlegi intézményvezető, Smolcz Frigyes,
a jobb szélén pedig az első direktor, Horváth Vilmos (Fotó: Gergely Szilárd)

Az elmúlt hónapokban minden iskolai eseménybe belecsempészték az 50 éves évfordulót, ám az emlékezés mellett a jövőre is nagy hangsúlyt fektet az intézmény.

– Ilyenkor fontos számvetést tartani, de mindenféleképp előre kell tekinteni, hiszen egyrészt meg kell élnünk a mát, másrészt a gyerekek jövőjét kell megalapoznunk, és ezzel az egész nemzetünk és társadalmunk jövőjét is – hangsúlyozta Smolcz Frigyes, a Kőrösi Csoma Sándor – Péterfy Sándor Általános Iskola intézményvezetője.

Az évforduló alkalmából köszöntőt mondott Tóth Nándor alpolgármester. Hangsúlyozta, mindannyiunk felelőssége, hogyan adjuk tovább a jövő nemzedékének tudásunkat és lelkületünket, Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója pedig arról beszélt, olyan hellyé kell tenni az iskolát, ahová diák és tanár egyaránt szívesen jön.


Magyar Ferenc: A Kőrösi-iskola a Keleti városrészben élők kohéziójának szimbóluma
(Fotó: Gergely Szilárd)

– A Kőrösi-iskola mindig ilyen hely, ilyen közösség volt. Az egész városrész a magáénak érezte, a „keletiek” – mármint a városrészben élők – kohéziójának egyik szimbóluma volt és maradt. Az intézmény szakmai tekintetben is mindig kiemelkedő volt, köszönhetően az itt dolgozó legendás pedagógusoknak – hangzott el.

A gálaműsoron a kőrösis diákok vették birtokba a színpadot, felidézték a tanév fontosabb történéseit is, és tolmácsolták az egykori tanulók üzeneteit. A jubileumi programsorozat januárban indult, és a mai rendezvénnyel ért véget.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.