Elítélte a Lenti Járásbíróság az állatkínzással vádolt olaszokat, de meglettek az illegális tenyésztők is

facebook megosztás

A vádlottak távolléte mellett hozott ítéletet a Lenti Járásbíróság dr. Horváth Zsolt vezette büntetőtanácsa azzal a két férfivel szemben, akik kegyetlen körülmények között akartak 25 kölyökkutyát átcsempészni a határon. P. N. és társa felfüggesztett börtönbüntetést, mellé pedig komoly pénzbüntetést is kapott: az ítélethozatal részleteiről a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjét, dr. Bartalné dr. Mentes Juditot kérdeztem.

Az I. rendű külföldi vádlott 2018. év elején határozta el, hogy jövedelemszerzés céljából, illegálisan fog hazánkból kutyakölyköket szállítani Itáliába, ahol aztán majd eladja őket. Tervéről beszámolt a II. rendű vádlottnak is, aki fizetség ellenében vállalta, hogy sofőrként részt vesz az állatok szállításában – ismertette a részleteket dr. Bartalné dr. Mentes Judit.– A két férfi 2018. január végén, egy Citroën Berlingo típusú kisteher-gépkocsival érkezett Magyarországra, ahol különböző ismeretlen, engedély nélküli ebtenyésztéssel foglalkozó személyektől összesen 25, francia, valamint angol bulldog fajtájú kölyökkutyát vettek, egy részüket az anyaállattól történő, idő előtti elválasztással. A kiskutyákat boxokba, illetve dobozokba zsúfolták, de folyadékkal, étellel nem látták el, majd így utaztak 3-5 órát, amíg a magyar-szlovén államhatár közelében ellenőrzés alá nem vonták a gépjárművet. Hét kutya később elpusztult, az életben maradtak közül több egészségkárosodást szenvedett. Az eljárás során a vádlottak nem mondták meg, hol vették a kutyákat, de miután a GPS-ből nem törölték az adatokat, ezek alapján a hatóság visszakövette az illegális tenyésztőket.

– A Lenti Járásbíróság 2018. október 18. napján tárgyalta a két férfi ügyét, akikre az ügyészség próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kért. A bíróság, mérlegelve a rendelkezésre álló adatokat, illetve vallomásokat, bűnösnek mondta ki a két vádlottat társtettesként elkövetett állatkínzás bűntettében. Ezért az I. rendű vádlottat 1 év 2 hónap szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. A II. rendű vádlott-társa 1 év börtönt kapott, 2 évre felfüggesztve. A bíróság mindkettejük esetében pénzbüntetést is kiszabott: az I. rendű vádlottat 300.000 Ft, míg a másodrendűt 150.000 Ft megfizetésére kötelezte – sorolta a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.– Az ítélet indokolásában elhangzott, hogy a vádlottak több állatvédelmi előírást is megszegtek, különös kegyetlenséggel jártak el, a tervezett 11-13 órás útra összezsúfolták az állatokat, ételt, italt nem biztosítottak számukra. A kutyák 3-5 órát töltöttek az autóban, számukra az utazás komoly stressz-hatássali s járt, az anyjuktól túl korán elválasztott kiskutyák számára pedig egyértelműen életveszélyes volt. Kilenc kiskutya úgynevezett„shockot” kapott, melyek közül a gondos ellátás ellenére, néhány héttel később hét elpusztult.

– A büntetőbíró hangsúlyozta: a vádlottak cselekedete akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, hiszen különös szenvedést okoztak, több állat elpusztult, illetve maradandó károsodást szenvedett. Tettüket tovább súlyosbítja, hogy vagyoni haszonszerzés vezette őket, eladás céljából vásárolták a kutyákat, számolva azzal is, hogy nem mindegyik éli túl az utazást. Az ügyész tudomásul vette a döntést, ami a vádlottak távolléte miatt nem jogerős – mondta végül dr. Bartalné dr. Mentes Judit.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.