Fehér Barátok emlékezete címmel tartottak ünnepséget Iharoson

facebook megosztás

Második alkalommal rendezték meg Iharosban a Fehér Barátok emlékezete elnevezésű ünnepséget. A tegnap délután tartott eseményt koncelebrált szentmisével nyitották meg. – Iharos községhez a Pálos rend kapcsolódik, valaha ők voltak itt a környéken, ezért Iharos község a pálos rendi községek közé tartozik, és a templomi ünnepi mise is erről szólt – árulta el Bíró Norbert, Somogy megyei közgyűlés elnöke.

A Pálos rend férfiak szerzetesrendje, Boldog Özséb esztergomi kanonok alapította 1250-ben. – Az itteniek, a helybeliek is fontosnak tartják a múltjuknak ezt a részét, hogy a pálosok ide kapcsolódnak – és így találtunk egymásra Iharossal, polgármester úr segítségével – így hát ilyen módon kapcsolódunk ehhez a településhez, és már többedik alkalom, hogy ide ellátogatok vagy ellátogat egy pálos szerzetes – mondta Csóka Péter János, pálos tartományfőnök atya.


A szentimise után megszentelték és átadták a felújított Gyöngyösi Gergely Kiállítóház és Helytörténeti Gyűjtemény épületét

Az ünnepség célja a hagyományteremtés és a korábbi kapcsolatok felelevenítése volt. – Hogy megerősítsük a renddel az újkori kapcsolatot és létre is hozzunk egy újkori kapcsolatot, ezért 2013. július elején egy írásos megállapodást is kötött az önkormányzatunk – azt követően, hogy 2009-től vagyunk újra kapcsolatban a pálosokkal. Akkor még az általam vezetett civil szervezet, a Szent László Lovagrend kezdeményezte a kapcsolatfelvételt – fogalmazott Horváth Győző, Iharos polgármestere. A szentimise után megszentelték a felújított Gyöngyösi Gergely Kiállítóház és Helytörténeti Gyűjtemény épületét. Jövőre szintén fontos esemény helyszíne lesz Iharos, akkor a Pálos Települések Országos Találkozójának ad otthont a község. 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.