Festegetsz még?

Festegetsz még? Ezzel a címmel nyílt meg az idén 70 éves Kotnyek István retrospektív kiállítása a Magyar Plakát Házban. A tárlat 54 évet felölelő anyagában fiatal- és időskori, figurális és absztrakt, olaj- és akrilfestmények egyaránt láthatók, sőt a galériában még néhány plasztika is helyet kapott.

Kifejezetten a kiállításmegnyitóra komponált zeneművel köszöntötték az idén 70 éves Kotnyek Istvánt, aki pályájának 54 évét sűrítette össze ebben a tárlatban – az ifjúkori avantgárdtól kezdve, a korai és az érett képeken át, a jelenkori alkotásokig.


A kiállításon absztrakt és figurális képek egyaránt láthatók (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

– A kor pulzusán tartja az ember a kezét, s az ecsetje úgy mozog, ahogy azt a kor követeli. Példának itt a megnyitón említett, Neon című kép. Akkoriban nekem nagyon izgalmas téma volt ez a vízszintesen világító vonal, ebből is lett egy kép. A kiállítás legvégén viszont már a világító monitorok jelennek meg – közte pedig sok minden más –  mondta el kérdésünkre.


Kotnyek István (balra) retrospektív tárlatát Szemadám György nyitotta meg
(Fotó: Bakonyi Erzsébet)

A kiállítást Szemadám György festőművész, író nyitotta meg, aki Kotnyek Istvánt tudatosan építkező és alázatos alkotóként jellemezte.

– Nagyon tudja a technikákat. Az olajfestményei, az akrilképei – de más, például Ecoline-képeit is ismerem alkotótáborokból – arra utalnak, hogy nagyon kiművelt keze van. Van egy Munkácsy-parafrázisa, amely az olajfesték briliáns használatát mutatja fel – mutatott rá.

A Magyar Plakát Házban látható kiállításon az érdeklődőket 54 festmény és néhány plasztika várja, de ezek éppen csak ízelítőt adnak Kotnyek István több mint ötévtizedes munkásságából.