GasztroKanizsa: A világjáró cérnametélt

facebook megosztás


Marika néni tésztája a világ sok pontjára eljutott már (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

A 89 éves Patakfalvi Györgyné Marika cérnametéltjére mindenki számíthat a családjában. Egy-egy alkalommal 2 falusi tojásból készíti el annyi liszttel, amennyit felvesz a tojás. Jó keményre összegyúrja az alapanyagokat, aztán 10-15 kis darabra felvágja. A tészta sodrásához, nyújtásához is gépet használ. Miután cérnavékonyságúra kinyújtotta a levestésztát, konyharuhával letakarja, hogy ne száradjon ki. Ezután késsel egyforma, rövid, 10-15 cm-es darabokra felvagdossa, és a másik, több mint 30 éves gépével elmetéli.

Ha nem sürgős a gyerekeknek, átviszi a nagyszobába, ahol az asztalra kiterítve még szárítja egy ideig. Egy óra alatt el is készül ezzel a művelettel. Ételszínezőt sosem használ.

Unokái, dédunokái által bejárta az egész világot a levestésztája, s rétessel is meglepi őket, ha hazajönnek Ausztriából, a görögországi Kréta szigetéről, vagy Amerikából. Nem titkolja, nemcsak szeret, hanem tud is munka közben beszélgetni. „Rengeteg szeretetet hoznak az unokáim”, meséli örömmel, és azt is elmondja, hogy a Szombathelyen tanuló és sportoló két lányunokája is nagyon szeret vele beszélgetni, lelkesek, ha mesél nekik a régi időkről. Legutóbb éppen a 13 éves korában zajlott eseményeket, a háborút, a bombázást, a mezei munkákat idézte fel nekik. Kifogyhatatlan a történeteiből akkor is, amikor lányával, Marikával teszik meg a szokásos sétájukat a Platán soron. Azt mondja, most már nem vállalkozik hosszú utazásra, pedig csak egyet kellene szólnia az unokáknak, és máris küldenék a repülőjegyet.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.