Gazdag, színes kultúrősz

facebook megosztás

Műfajilag és tematikájában is sokszínű évad előtt áll a Kanizsai Kulturális Központ. A művészeti ágak majd’ mindegyike képviselteti magát a három intézményegység programkínálatában: lesznek új kiállítások, koncertek és színi előadások, de folytatódnak a népszerű, ismeretterjesztő sorozatok is.

A napokban megtartott Családi hétvégével hivatalosan is elkezdődött az őszi szezon a KKK-ban: Tihanyi Károly fotóiból kiállítás nyílt, bemutatták Gelsei Bernadett könyvét, Budai Ilona Kossuth-díjas előadóművész pedig mesélt – nemcsak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is. Az intézményre ezután is mozgalmas időszak vár, ugyanis hamarosan indul az új színházbérletek árusítása, és a régiek megújítása.

A 2018-2019-es színházi kínálat kapcsán Marics Zsuzsanna kiemelte: a közönségkedvencek – így a Játékszín, az Orlai Produkció és a Pannon Várszínház – mellett minden évben új vagy a városban már régen járt társulatokkal színesíti a Hevesi Sándor Művelődési Központ az évadot. A nézők most először láthatják például a fővárosi József Attila Színházat és a veszprémi Petőfi Sándor Színházat is.


Virágot Algernonnak

– A Hevesi-, a Bródy- és a Rátkai-bérletben húzóneveket és -címeket egyaránt találni – bocsátotta előre a HSMK művelődésszervezője. – A színészek közül– a teljesség igénye nélkül – Kovács Patrícia, Lengyel Tamás, Dobó Kata, Szabó Kimmel Tamás és Szervét Tibor érkezik hozzánk. A Jászai Mari-díjas Szervét egyébként a saját maga által színpadra álmodott Virágot Algernonnak címszerepében brillírozik, a mű óriási sikerrel fut a Játékszínben.

Műsoron lesz még a bemutató 45. évfordulója alkalmából új szereposztásban látható Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról ’45, a Holt költők társasága, a Csinibaba és a Zorba, a görög is, továbbá olyan friss darabok, mint a Second life, avagy kétéletem. Ebben öt fiatal tehetséges színészünk játszik el azzal a gondolattal, milyen lenne most az életük, ha másik foglalkozást és ezzel életet választottak volna maguknak.


Second life

– A HSMK-ban nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is igazi színházi élményben lehet részük – hangsúlyozta Marics Zsuzsanna. – Az ifjúsági bérletben a Valahol Európában szerepel, de megelevenedik Saint-Exupéry kis hercegének, illetve A kis gyufaáruslánynak a története is – Andersen karaktereit a Honvéd Kaszinó Városi Színpadának tagjai formálják meg. A gyermekszínházi bérletben négy előadás várja majd a legkisebbeket, ők Mátyás királlyal, Harisnyás Pippivel, Lúdas Matyival és Vukkal kalandozhatnak.

A színi irodalom történelmi vagy éppen hétköznapi hősei mellett a szubrettek és a primadonnák is visszatérnek Nagykanizsára, legközelebb az Orfeum Vándorszínpad szüreti operett gáláján. Más hangulatú zenei utazásra hív Bereczki Zoltán akusztikus estjével, és a Filharmónia Magyarország a Fortissimo bérlettel:a komolyzene kedvelői hallhatják majd az Óbudai Danúbia Zenekart, a Virtuózokból ismert Boros Misit, a Savaria Szimfonikus Zenekart és a Tosca koncertszerű operaelőadását is a Magyar Állami Operaház művészeinek jóvoltából.


Bereczki Zoltán

A Medgyaszay Házban folytatódnak az olyan népszerű sorozatok, mint a Kalandozó Kanizsaiak és a Retró Kávéházi Esték. Ez utóbbi keretében októberben Nádas György és Molnár György harmonikaművész ad élőzenés nosztalgiaműsort, amelyen a humorista édesapjának, Nádas Gábor zeneszerzőnek a dalai csendülnek fel. Novemberben a hazai zenei élet egy másik nagy alakja, Komár László emléke előtt adózhatnak a rajongók a Fekete Lakkcipők zenekarral.

– A Medgyaszay Ház látogatói már megszokhatták, hogy ez az intézményegységünk is gyakran ad otthont hangversenyeknek: a zene világnapja alkalmából a kanizsai szimfonikusok léptek fel a héten, október 24-én pedig a Zala Szimfonikus Zenekar ünnepi előadását hallhatja majd a nagyérdemű– mondta el Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója. – Gondoltunk a metal zene kedvelőire is: decemberben három csapat is fellép, köztük a kanizsaiakból álló Feretrum, ezen kívül pedig november elején újra megrendezzük a JazzKanizsát, szintén három együttes közreműködésével.

A zenei programok mellett pódiumestek is lesznek a Medgyaszay Házban: Jordán Tamás egészen új oldaláról mutatkozik be novemberben. A Széllel szembe című stand up comedy mind a színházkedvelők, mind az irodalomrajongók számára igazi csemege lesz, erre garancia az is, hogy a darab 2013-ban megkapta a Vidor fesztivál különdíját „példaértékű műfaji újításáért”.

A Kiskanizsán található Móricz Zsigmond Művelődési Háznak mára védjegyévé vált a népzene és a népi kultúra, valamint a jazz. Folytatódnak a családi hétvégék, amelyeken kézműves foglalkozások, népzenei koncertek és táncház is várja Kanizsa apraját-nagyját, októberben pedig szombatonként az Aprók táncán sajátíthatják el a gyerekek a néptánc alapjait.

Nemes Dóra

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.