Gesztenyéztek Galambokon

Gesztenyéztek Galambokon. 11. alkalommal rendezték meg a településen a főzőversennyel és kulturális bemutatókkal színesített Gesztenyés Napot, amelyen még három gesztenyés lovagot is avattak.

Messziről érezni lehetett a sült gesztenye illatát, de a plébánia udvarán felállított sátrakban más finomságok is készültek, hiszen főzőversenyt is hirdettek. A Gesztenyés Napnak más hagyományai is vannak.

– Az ünnepi misén lesz lovagavatás is, amit azért találtunk ki, mert, ha egy településnek vannak olyan emberei, akik igazán példák a következő nemzedék előtt, vagy annyit tesznek a faluért, fontos, hogy megmutassuk és megismerjék őket – hangsúlyozta Varga Attiláné ötletgazda, a Galamboki Hagyományőrző Alapítvány egyik alapítója.

A Varga házaspár 11 éve álmodta meg a Gesztenyés Napot, ami nagy népszerűségnek örvend a helyiek körében. A hagyományőrző programra a fiatalok is nyitottak.


A Galambocskák csoport is fellépett a Gesztenyés Napon

– Fellépnek, főznek, és színesítik ezt az egész rendezvényt, ami teljesen más lenne nélkülük. Ha ezt hosszú ideig életben szeretnénk tartani, számítunk rájuk. Örömmel mondhatom, nagyon vagány galamboki fiatalok vannak – fogalmazott Bertók Ferenc, a település polgármestere.

A rendezvényre a falu és a térség csoportjai népdalcsokrokkal és néptánccal készültek.

– Őrzik, és egyben örökítik, továbbadják másoknak, amit mi magyar keresztény kultúrának hívunk. Azt hiszem, a legnagyobb jelentősége ezeknek a falunapoknak – még ha a felszín mást is mutat – éppen ez: miközben beszélgetünk, vásárolgatunk, eszünk-iszunk egy-egy ilyen ünnep alkalmával, azt a kultúrát szívjuk még jobban magunkba, amit az eleinktől örököltünk – mondta Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő.

Ahogy ma, úgy régen is nagy becsben tartották a galambokiak a szelídgesztenyét, amely őshonos a településen.

 

2018 gesztenyés lovagjai:

Gál Sándor

Kondi Attiláné

Kálóczi Tibor