Jogerős ítéletet hoznak pénteken, a Kanizsán már elítélt internetes csaló, H. Gy. bűnperében

Jogerős ítéletet hoznak pénteken, a Kanizsán már elítélt internetes csaló, H. Gy. bűnperében, de folytatódik a tárgyalása a 38 milliós csalással vádolt „házvezetőnőnek” is.

121 rendbeli internetes csalásért kapja meg holnap jogerős büntetését H. Gy.

Holnap várhatóan jogerős ítéletet hirdet a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Rupa Melinda vezette, másodfokú büntetőtanácsa a 121 rendbeli internetes csalásért első fokon már elítélt H. Gy. bűnperében.

A Nagykanizsai Járásbíróságon dr. Török Judit ítélkezett a férfi felett. A bírónő által megállapított tényállás szerint H. Gy. – néha álnevet használva – 2013 októberétől több internetes hirdetési portálon különböző műszaki cikkeket kínált eladásra, de ezekkel a termékekkel ténylegesen nem rendelkezett. A jogtalanul kicsalt pénzösszegek egy részét a saját nevére küldette postán, illetve egy pénzügyi szolgáltatón keresztül, míg más esetben egyik hozzátartozója, illetve közeli ismerősei számlájára kérte a pénzt. A számla-tulajdonosok, nem tudván a pénz valódi eredetéről, azt mindig átadták a vádlottnak. A vádirat 121 esetet írt a vádlott terhére: a legkisebb tétel 20 ezer forint, míg a legnagyobb kárt okozó csalás 150 ezer forint feletti volt. Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint H. Gy. összesen – megközelítőleg– hét és fél millió forinttal károsította meg a jóhiszemű vevőket.

Keszthelyen folytatódik N. K. bűnpere, aki egy élet munkáját vitte el egy idős bácsitól

Holnap folytatódik a Keszthelyi Járásbíróságon annak a csaló nőnek a tárgyalása, aki egy élet munkáját vitte el egy idős bácsitól. Nem egészen két hónap alatt, 38 milliós kárt okozott N. K. a csalásaival.

A nő 2016. szeptember hónapban jelentkezett egy  hirdetésre, amelyet az 1934-es születésű, idős sértett adott fel. A hirdetés szerint: „Keresek 24 órás elfoglaltságra idős személy eltartására egy hölgyet. Teljes ellátást, szállást biztosítok. Fizetés megegyezés szerint.” A sértett a hirdetésére jelentkezők közül a vádlottat választotta ki. A terhelt és a sértett között szóbeli megállapodás született, amely azt tartalmazta, hogy az idős bácsi lakhatást és teljes ellátást biztosít a terheltnek. Külön havi fizetést nem kötöttek ki. A sértett hozzájárult ahhoz is, hogy a terhelt a kiskorú gyermekét is a lakásba költöztesse. A vádlott bemutatta az általa gondozott bácsinak az élettársát is, csakhogy úgy, mintha az a testvére lenne.

N. K. nem egészen két hónapig, 2016. október 9. napjától 2016. november 21. napjáig lakott a sértett lakásában. A csalárd nő ilyen rövid idő alatt is elérte azt, hogy a bácsi a számlavezető bankjánál őt, mint meghatalmazottját bejelentse. A meghatalmazásról szóló bejelentés Zalaegerszegen, 2016. november 3-án történt, mely arról szólt, hogy a terhelt a sértett nevében és helyette eljárhat a fenti számú számlaszámmal kapcsolatban. Ugyanezen a napon, új PIN kódot is igényelt a sértett a bankkártyájához, szintén Zalaegerszegen, így a sértett számláján lévő pénzmozgásról már nem értesülhetett annak fia.

Ezután N. K. akcióba lépett, és valótlanul azt adta elő az idős bácsinak, hogy Sopronban egy lakóházzal rendelkezik, amelynek az eladása folyamatban van. Ennek az intézése miatt szüksége lenne 5 millió forintra, amit 2016. év karácsonyáig vissza is tudna fizetni, mert erre az időpontra ígérték neki a lehetséges vevők az adásvétel lebonyolítását. A sértett idős koránál és betegségénél fogva ezt elhitte, ezért 2016. október 20-án bement a számlavezető bankjába, felvette az 5 millió forintot, majd az összeget a terheltnek át is adta, elismervény elkészítése nélkül. Eztán a csaló nő arra vette rá a sértettet, hogy az egyik pénzintézetnél vezetett értékpapír számláit szüntesse meg, és az azon lévő összegeket a részére adja át.

2016. november 02-án együtt ment el a nő és az idős bácsi az értékpapír számlákat vezető bankfiókba, ahol a banki alkalmazottak abbéli figyelmeztetése ellenére, hogy az értékpapír számlák lejárat előtti megszüntetése, és a nagy összegű készpénz felvétele több száz ezer forintos költséggel fog járni, a sértett az értékpapír számláit megszüntette, és kérte a készpénz részére történő kifizetését, amely öt nappal később, 2016. november 07. napján történt meg. A bankfiók alkalmazottai 396 ezer forintot levontak a kincstárjegyek megszüntetése és a készpénz felvétele miatt a sértett számlájáról, majd 33 millió forint készpénzt számoltak le neki. A sok millió forintot a terhelt – aki ismét a sértett kíséretében érkezett a bankfiókba – a táskájába tette, majd távoztak a pénzintézetből. Előtte azonban, a bank alkalmazottai aláírattak mindkettejükkel egy „nyilatkozatot”, miszerint kioktatták őket a nagy összegű készpénz felvételének veszélyeire. Ezt a nyilatkozatot a terhelt is kénytelen volt aláírni. Az idős bácsi két hét múlva szembesült azzal, hogy az általa kölcsönadott, összesen 38 millió forintot N. K. tőle valójában elcsalta, a nőt a lakásából elküldte, majd kezdeményezte a terhelt meghatalmazotti törlését a banki számlájáról is. Az idős bácsi fél év múlva, 2017. július hó 2. napján elhalálozott.

A vádlott 38 millió forintot csalt ki a néhai dr. B. sértettől úgy, hogy kihasználta idős korát, betegségét, jóhiszeműségét. Jogtalan haszonszerzése érdekében a sértettet tévedésbe ejtette és ezzel a magatartásával jelentős kárt okozott, amely a mai napig nem térült meg. Mindezek miatt N. K. vádlottnak folytatólagosan elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt kell majd holnap felelnie dr. Palotay András bíró büntetőtanácsa előtt, ahol iratismertetés várható.

Papp Attila