Kanizsán is sétáltak a mellrák ellen

A mellrák elleni küzdelemre – a megelőzésre, a tájékozódásra és a lelki támasz fontosságára – hívta fel a figyelmet a Napfény Rákbetegek Egyesülete és a Kanizsai Kulturális Központ közös akciója. A résztvevők előbb előadásokat hallgattak, majd közösen elsétáltak az Erzsébet térre, ahol az ég felé eresztették rózsaszín léggömbjeiket.

Október elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja, de a hónap végéig szerveznek figyelemfelkeltő akciókat országszerte. Nagykanizsán – a rózsaszín lánchídi séták nyomán – ötödik alkalommal várták az érdeklődőket, ezúttal a HSMK-ba.

– Figyelemfelkeltésre van szükség, fel kell hívni a közösség tagjainak a figyelmét: rólad van szó, menj el szűrésre, nézesd meg magad, és akkor nem lesz semmi probléma. Ugyanis, ha kellő időben felfedezik ezt a problémát, merem állítani, hogy 90-95 százalékban gyógyítható – mutatott rá Szekeres Ernő, a Rákbetegek Országos Szervezetének alelnöke.


Dénes Sándor: Minden család motorja az édesanya (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

A résztvevőket Dénes Sándor polgármester köszöntötte, aki emlékeztetett rá: ma Magyarországon a mellrák a leggyakrabban előforduló daganat a nők körében.

– Több mint kétezer édesanyát, nagymamát, asszonyt veszítünk el, és ez nagyon nagy szám. Tudjuk, 2018 a családok éve, és a család motorja mindenütt az édesanya – fogalmazott.

A kanizsai kórházban emlőrákszűrő-centrum is működik. Dr. Brünner Szilveszter főigazgató-főorvos elmondta: évente 8500-9500 behívót küldenek ki, és általában az érintetteknek kevesebb mint a fele, mindössze 41 százaléka jelenik meg a szűrésen. Bár a mellrák előfordulása a változó kor után a leggyakoribb, a fiatal lányok esetében ugyanolyan fontos a hiteles forrásból történő tájékoztatás és tájékozódás.


Az akciónap résztvevői egy fotó kedvéért is összeálltak a HSMK előtt (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Az előadásokat követően a résztvevők elindultak az Erzsébet tér felé. Sétájukkal arra hívták fel a városban közlekedők figyelmét, hogy a betegség elleni küzdelemhez remény és bátorság kell, amit a sorstársaktól, közösségektől is megkaphatnak az érintettek, illetve az emlőrák nem lehet tabutéma.

– Nagyon elégedett vagyok, mert először azt hittem, kevesen leszünk, de végül megtelt a terem. Csaknem 200-an voltunk ezen a rendezvényen. Nagyon boldog vagyok, hogy jól sikerült, és még az idő is nekünk kedvezett – mondta el Karosi Lászlóné, a Napfény Rákbetegek és Hozzátartozóik Nagykanizsai Egyesületének elnöke.

A program zárásakor a sétálók a kampány szimbolikus mozzanataként az ég felé eresztették rózsaszín léggömbjeiket.