Középkori vadulás a szelídgesztenye ünnepén

A 16. Berényi Gesztenye Fesztiválon az alabárdok és a kardok is előkerültek – persze, nem a héjas gyümölcs pucolásakor. A fegyvereket az Inkey Gáspár Vívóverseny résztvevői forgatták. A szelídgesztenye ünnepén számos más látványosság is várta az érdeklődőket Iharosberényben.


A pajzsokon is látszódik, komolyan vették a tornát a résztvevők (Fotó: Gergely Szilárd)

Nem kímélték egymást a harcosok az Inkey Gáspár Vívóversenyen. A Banderium Hungarorum hagyományőrző egyesület harmadik alkalommal hirdette meg a buhurtot, amelyen többek közt magyar, horvát, szerb és román résztvevők – csaknem hatvanan – öltötték magukra a súlyos páncélokat, hogy aztán összemérjék erejüket a különféle kategóriákban.


A győzelem mámora. Sárga viseletben a főszervező, Józsa Tibor (Fotó: Gergely Szilárd)

– Ekkora versenyzői létszámmal még sosem dolgoztunk, úgy érzem, jól vettük az akadályt - fogalmazott a verseny főszervezője, Józsa Tibor. –  A harcosok is kiválóan felkészültek az alkalomra, és szerencsére nagyobb sérülések nélkül megúsztuk a versenyt – tette hozzá a Banderium Hungarorum vezetője.

A vívóverseny mellett sokféle látványosság, például trófeaszemle is várta a Berényi Gesztenye Fesztivál látogatóit, a színpadon pedig folyamatosan váltották egymást a fellépők.

Kelendő volt a fesztivál csemegéje, a gesztenye is. Egy a kanizsai csapat reggel óta csaknem egy mázsányit vagdosott be.


Nem csak az asszonykezek szorgoskodtak a kanizsai csapatban

– Nem kis mennyiség, érezzük is a kezünkben, és hát a nyelvünk is kellőképp elfáradt, hiszen mi, asszonyok végig beszélgettünk, egyszerre általában… De nagyon jó, ahogy a rendezvény is – mondta el kérdésünkre Berkesné Rodek Nóra.

Néhány éve nagy károkat okoztak a gubacsdarazsak az iharosberényi gesztenyésekben. A problémát időben észrevették, és megtették a szükséges óvintézkedést.

– A NÉBIH-hel felvettük a kapcsolatot, és betelepítették a gubacsdarázs egyetlen természetes ellenségét, a fürkészdarazsat. Úgy veszem észre, a gubacsdarázs visszaszorulóban van, de hogy hagyott-e valamilyen nyomot az állományon, nem tudom megítélni. Valószínűleg igen, mert a termésátlag még mindig nem éri el az öt-hat évvel ezelőtti átlagot – mutatott rá Zsirmon Endre, Iharosberény polgármestere.

A helyi önkormányzat több szakmai rendezvényt is szervezett, amelyeken a gazdák tájékozódhattak a fákat megtámadó betegségekről, valamint szükség esetén az állomány újratelepítésről, hogy a szelídgesztenyének ne csak múltja, hanem jövője is legyen Iharosberényben.