Még nem késő ellenőriztetni a gázkészülékeket

facebook megosztás

Bár az időjárás szinte tavaszias, az előrejelzések szerint lassan beköszönt a hideg. A fűtési szezon kezdete előtt még nem késő szakemberrel ellenőriztetni a gázkészülékeket, hogy elkerüljünk egy esetleges tragédiát. A szén-monoxid az égés mellékterméke, a láthatatlan gyilkosnak nevezett gáz gyakran okoz háztartási balesetet.

- Zala megye egy nagyon pozitív statisztikával tud számolni, ugyanis az elmúlt hat évben nálunk nem történt halálos szén-monoxid-mérgezés. Mindezek ellenére a tavalyi évben is 25 ilyen esethez riasztották a megye hivatásos tűzoltóit. Ebben az évben is – annak ellenére, hogy még nincs ténylegesen tél és nagyon nagy hideg – már két esetben kellett beavatkozni kollégáimnak – mondta Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.


A szakemberek a szén-monoxid érzékelők felszerelését is javasolják

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, a levegőnél kisebb sűrűségű gáz, ezért a jelenlétet az ember nem érzékeli. A mérgezés a tökéletlen égés következménye is lehet. - Tapasztalataink szerint a szén-monoxid-mérgezési esetek leggyakrabban azért fordulnak elő, mert elmarad a gázkészülék karbantartása, nem megfelelő a készülék légellátása – ez például attól is lehet, hogy ha utólagosan a nyílászáróinkat szigeteljük vagy nyílászáró cserét hajtunk végre – fogalmazott Varga Ivett, az E.ON Hungária Zrt. regionális kommunikációs szakreferense. Szén-monoxid-mérgezést a páraelszívók és gázkészülékek szabálytalan kéménybekötései, valamint a kéményes készülékek, a szilárd tüzelésű fűtőberendezések és a páraelszívó egyidejű működése is okozhatja. A mérgezés elkerülésének kulcsa a megelőzés.

- Elsősorban a „B” típusú készülékeknél, amelyek a kéményes készülékek. Jelentősége, hogy a légtérből veszik el az égéshez szükséges levegőt és az égéstermék a kéményen keresztül távozik. Nagyon fontos megemlíteni, hogy az ellenőrzésen túl, a használat alatt szellőztetéssel cseréljük a levegőt állandóan vagy légbevezetőkkel, vagy a nyílászárókba építsünk be légbevezető elemeket – nyilatkozta Gerencsér Attila gázszerelő. Egy rendszeresen karbantartott készülék nemcsak biztonságosan, hanem költséghatékonyan is üzemel. A szakemberek pedig a szén-monoxid érzékelők felszerelését is javasolják, a megfelelően működő riasztókról a katasztrófavédelem honlapján is lehet tájékozódni.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.