Megemlékeztek a hős elődökről Lovásziban

facebook megosztás

A „Hűség és hazaszeretet napján” azok előtt tisztelegtek, akik 1919-ben fegyverrel űzték el a faluba benyomuló délszláv szabadcsapatokat. A község önkormányzata és a Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület ötödik alkalommal rendezte meg az ünnepséget. A koszorúzás után kulturális műsorral és kiállítással is tisztelegtek a legbátrabbak emléke előtt.


A „Hűség és hazaszeretet napján” azok előtt tisztelegtek, akik 1919-ben fegyverrel űzték el a faluba benyomuló délszláv szabadcsapatokat

– Ez a vidék azért magyar vidék és azért tartozik Magyarországhoz, mert a ’19-es hősök, akik megvédték ezt a területet azoktól a délszláv katonáktól – nevezik itt szerbeknek őket –, akik el akarták foglalni és hozzá akarták csatolni az akkori Szerb-Horvát Királysághoz, a későbbi Jugoszláviához. Az ő hősiességük, az ő kiállásuk, magyarságuk jó például szolgál a jelenkor számára is. Ezért tisztelendő az a megemlékezés-sorozat, amit már öt évvel ezelőtt kezdtek el a helyiek, tisztelegve ezek előtt a hősök előtt, akik hazatérve a világháborúból saját családjukat, településeiket védték meg az ide bepofátlankodó külföldi katonákkal szemben – mondta Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.