Mozgalmas időszakot tudhat maga mögött a nagykanizsai ingatlanpiac

facebook megosztás

Az ingatlanpiaci változások napi szinten terítéken vannak, a néhány éve brutálisan megugrott árak után pedig 2018-ra lassulást jósoltak, ami valahol beigazolódott, valahol azonban épp az ellenkezője történt. A megyei jogú városok több, különböző kiváltságnak köszönhetően az ingatlanpiacon is aktív résztvevőnek minősülnek. Vajon Nagykanizsa is eleget tesz ennek az előjogának és az ingatlanok szárnyalnak a településen és környékén?

Ingatlanok elhelyezkedésének fontossága

A sikeres lakásvásárlás titkait mindenki szeretné tudni, ugyanis ez életünk egyik, ha nem a legnagyobb befektetése. Nagyon sok múlik azon, hogy az adott lakás vagy ház hol helyezkedik el, ugyanis a területi különbségek jelentős hatást gyakorolnak az ingatlanok árára, így a megyei jogú városok ilyen tekintetben is presztízsértékűek. Ezek a városok költséghatékonyan egy szervezet rendszer keretein belül látják el mindazon feladatokat, amelyek a nagyvároson kívül a környező települések lakosságának ellátását is jelentős mértékben érintik. Emiatt és az adott városimázsának növelése érdekében is nagyon fontos az ingatlanpiac helyzetére is fókuszálni. Amennyiben egy város rendkívüli vonzerővel rendelkezik, úgy az ott lévő akár új, akár régi építésű ingatlanok értéke is megnőhet, amik a későbbiekben is egyre többet érhetnek majd. A nagykanizsai fejlesztések jelentős mértékben hozzájárultak a város és a térség népszerűségéhez, melyből adódóan növekedtek az ingatlanok árai is. Komoly újításokat végeztek az infrastruktúrában, különböző iskolák, óvodák, szociálisintézmények, orvosirendelők kerültek felújításra, és új projektekbe is kezdtek, mint például a Városi Uszoda melletti strand területén épülő versenyuszoda megvalósítása. Ezenkívül számos területi-, és településfejlesztési tematikájú korszerűsítést is végrehajtottak, valamint a nemzetközi kapcsolatokat, tevékenységeket, turizmust is megerősítették.

Sokszínű Zala megyei ingatlanpiac

Az elmúlt 4 évben új erőre kapott az ingatlanok iránti forgalom, az átlagárak is jelentősen növekedtek, valamint az újlakáspiac is megindult. Természetesen azért a használt lakások iránti érdeklődés sem hagyott alább, aholis az átlagos négyzetméterenkénti árak 4%-os emelkedést produkáltak 2017. szeptemberhez képest.  Országos összehasonlítást figyelembe véve, az eddig kedvezőbb áron elérhető megyékben növekedtek a  legjelentősebb mértékben az átlagárak. A területi széttagoltság miatt több megyében számottevő volt a drágulás, amibe beletartozik Zala megye is, ahol mintegy 7%-kal nőttek az árak egy év alatt. A panel-, és téglalakások árában egyaránt erőteljes emelkedést tapasztalhatunk, ami Hévíz, Keszthely és Zalaegerszeg városokban a legszembetűnőbb. Zalaszentgrót, Letenye és Lenti a többi nagyvároshoz képest jelenleg lemaradni látszik, ugyanis itt az ingatlanok átlagos négyzetméter ára a 150 ezer Ft-ot sem érik el.

Lakás vagy családi ház, melyik és miért éri meg jobban?

A nagykanizsai lakások kapcsán 2018-ban főleg a  tavaszi, nyári időszakban figyelhetünk meg jelentős változásokat. Aki lakás vásárlásban gondolkodik és az ár nála a főszempont, akkor az most jobban jár, ha inkább panellakást vesz, ugyanis azok négyzetméterárai a lakóingatlanok között most a  legalacsonyabbak, szám szerint 155 ezer Ft/m². Áprilisban egy meghatározó, megközelítőleg 20 ezer Ft-os növekedést figyelhetünk meg, mely a nyári hónapok során, azonban július közepén újra erőre kaptak és azóta  töretlen a felívelés. A téglalakások messze vezetik a piacot, ugyanis ha összehasonlítjuk a két lakástípust akkor megfigyelhetjük, hogy jelenleg körülbelül 47 ezer Ft/m² a különbség. Ennél a típusnál is szembetűnő egyébként az áprilisi kiugrás, amikor is kevesebb mint egy hónap alatt nőttek az átlagárak közel 44 ezer Ft/m²-rel.  Aki pedig lakásból inkább kertes házba vágyik, annak most szintén megéri Nagykanizsán családi házat vásárolni, hiszen egyrészt az elmúlt időszakban nem igazán változtak az árai, másrészt most a legtöbb magyarországi nagyvároshoz viszonyítva, bőven az átlag, azaz 300 ezer Ft alatt van azok négyzetméterenkénti ára.

Forrás: ingatlannet.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.