Nemzetközi víztechnológiai konferenciát tartottak Zalakaroson

facebook megosztás

A Víz- és szennyvízkezelés az iparban elnevezésű tudományos fórumot a kanizsai Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ szervezte.

A találkozón 40 ipari szereplő és 10 kutatóintézet, egyetem képviselői gyűltek össze, hogy megismerjék és alkalmazzák egymás munkáját, eredményeit a vízminőség javítása érdekében. - Sokkal inkább közel kell hozni a valósághoz és a piachoz a kutatásfejlesztési, és általában az innovációs megközelítéseket. Másik oldalról nagyon fontos a magyar tulajdonú kis- és középvállalkozóknak minél nagyobb mértékű bevonása ebbe az új típusú gondolkodásba - mondta Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke. A vízkészlet, a vízminőség helyzete globális probléma, ezért fontos minden lépés a javítás útján, a megoldást pedig nem lehet elodázni, nem lehet várni, a helyzet javítása a jelenkor felelőssége.

- Erre már ma olyan cselekvési elképzeléseket, programokat kell meghirdetni, amelyekben a lakosság, a kormányzati politika, a szakmai szereplők, és mondhatom így, egy kicsit a jövő közössége olyan irányba tud menni, hogy valóban mindig azt a fajta tisztaságot, amit a Kárpát-medence révén élvezhetünk, azt tudjuk a poharunkba tölteni és elfogyasztani - fogalmazott Weingartner Balázs, az ITM fenntarthatóságért felelős államtitkára. 

A magyarországi víztechnológiai kutatások és az innováció nemzetközi rangot vívott ki magának, ezt jelzi, hogy a konferencia résztvevőinek húsz százaléka külföldről érkezett. - Látnunk kell, hogy van a mi birtokunkban egy olyan szakmai tudás, a víz területén, amit nemcsak itt, a határainkon belül, hanem külföldön is hasznosítani tudunk. Így ez azt jelenti, hogy nemzetgazdasági szempontból is nagyon fontos az a tudás, ami e területen a birtokunkban van - mondta Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő. A konferencia egyik legfőbb eredménye a kutatás és a felhasználás képviselői közötti kapcsolatok létrejötte volt, melyekből hazai és nemzetközi szinten is profitálhat a vízgazdálkodás. 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.