Panasznap helyett Ügyfélsegítő

Alapvetően megváltoztatta a korábbi Panasznap szerepét az új Polgári perrendtartás. De nem csak a tartalom, a név is változott: 2018 októberétől a bíróságokon már az Ügyfélsegítőhöz fordulhatnak az állampolgárok. A tudnivalókról a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjét, dr. Vándor Virágot kérdeztem.

– A bíróság nyilvános ügyfélfogadási napja, más néven az Ügyfélsegítő alapvetően annak a feladatnak az ellátására szolgál, hogy az olyan személy, akinek nincs ügyvédje, jogi képviselője a bíróságon jegyzőkönyvbe mondhassa keresetét vagy egyéb kérelmét – hívta fel a figyelmet dr. Vándor Virág.– A felperes a keresetet a lakóhelye, székhelye, munkahelye szerinti vagy a perre illetékes járásbíróságon terjesztheti elő, folyamatban lévő per esetén további nyilatkozatok megtételére már csak a perbíróságon van mód.Az Ügyfélsegítőn tehát csak olyan kérelmek kerülhetnek szóba, amelyeknek elbírálása, elintézése a bíróságok hatáskörébe tartozik. Az Ügyfélsegítőn dolgozó bírósági alkalmazott feladata e szóbeli kérelmek írásba foglalása, illetve az eljárási szabályoknak megfelelő formába öntése. Az ügyintéző segítséget ad a nyomtatványok kitöltésében, illetőleg tájékoztat bírósági eljárási kérdésekben is.

– Fontos azonban kiemelni, hogy a szolgáltatás nem jelent egyet a jogi tanácsadással, pertaktikai tippekkel, jogi állásfoglalással vagy jogszabály értelmezéssel – hangsúlyozta a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.– Előzetes véleményt vagy tanácsot nem áll módunkban adni a perekkel vagy vitás jogviszonyokkal kapcsolatban, hiszen a jogviták eldöntése a perbíróság feladata, amely a konkrét ügyben az eset összes körülményét figyelembe véve, bizonyítási eljárást lefolytatva jár el.

Az Ügyfélsegítő szolgáltatás igénybevételére Zalaegerszegen minden szerdán, Nagykanizsán, Keszthelyen és Lentiben pedig péntekenként van lehetőség, az ünnepnapokat kivéve 9:00 – 14:30 óra között. A gyorsabb ügyintézés érdekében a szolgáltatási napokra mind elektronikus úton, mind telefonon időpont foglalható a Zalaegerszegi Törvényszék honlapján. A témában egy tájékoztató videó is elérhető a bíróságok központi honlapján.

Papp Attila