Pedagógusokat köszöntöttek – Szerető példaadás és példamutatás

A hagyományoknak megfelelően idén is köszöntötték a pályakezdő, a nyugdíjba vonuló, illetve a díszdiplomás pedagógusokat. Ezen az őszön hat fiatal szakember kezdett dolgozni a város intézményeiben.


Fotók: Gergely Szilárd

– Ma olyan, évtizedekkel ezelőtt végzett diplomásokat is köszönthetünk magunk között, akik számos generációt felneveltek, s nemzedékről nemzedékre megtanítottak bennünket írni, olvasni, számolni és gondolkodni – fogalmazott köszöntőjében Dénes Sándor polgármester. – Nekik köszönöm meg elsőként mindazt, amit évtizedek alatt tettek értünk és az egész közösségünkért. Nem lennénk ma az a város, az a közösség, amely a sajátunk, ha az ő munkájuk és nevelőtevékenységük nem létezett volna.

A városvezető ezután minden ifjú kollégának sikeres szakmai és emberi életet kívánt, s azt tanácsolta a pályakezdő pedagógusoknak, ne feledjék az útjuk kezdetén a legfontosabbat: megmutatni a lehetőséget a hozzájuk kerülő fiataloknak, úgy, hogy közben ők is folyamatosan tanulnak.

– Úgy gondolom, a tanár munkája az egyik legérzékenyebb és legmeghatározóbb hivatás a világunkban – folytatta Dénes Sándor –,hiszen a törvényszerűen változó környezet minden momentuma hatással van rá, minden újdonság megjelenik a gyermekek és a szülők révén az iskola falai között, ugyanakkor a tudomány fejlődése is folyamatos tanulásra készteti pedagógusainkat. Az elmúlt és az előttünk álló évtizedek egyfajta állandó reformkorként is értelmezhetőek a tudás nagymértékű gyarapodása és a folyamatos változások okán. Amire nekünk, mint közösségnek is tudnunk kell jó válaszokat adni, tudásunkkal hozzájárulva a fejlődés lehetőségéhez.

Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója arról beszélt, a pedagógus a jövőnek él, a jövőért dolgozik: nevel és tanít, óv és átad, de rengeteg feladata közül talán a „lámpás szerep” a legfontosabb. A szerető példaadás és példamutatás. A pedagógus ugyanis szeretetből adja oda magát diákok generációinak, és nemcsak a tudását adja, hanem személyiségét, lényét – s az életét.

– Az örök értékek mindannyiunkban ott vannak, ezért is választottuk ezt a pályát. S persze azért, hogy a tudás mellett nemzeti és európai értékeinket továbbadjuk, mert ezzel is kapaszkodót nyújtunk azoknak, akiket a Jóisten a gondjainkra bízott, ránk ruházva a magyar jövő és megmaradás felelősségét – mondta Magyar Ferenc, hozzátéve: ez a fajta küldetéstudat azonban csak a hivatás egyik része, az alappillér, amelyre támaszkodva a pedagógusoknak meg kell felelniük a kor kihívásainak, mivel a XXI. században szükség van a folyamatos megújulásra is. E nélkül a ma fiataljainak érdeklődését felkelteni, figyelmét fenntartani szinte lehetetlen, nemhogy 45 percen keresztül, de akár csak néhány percre is.

– Természetesen nem minden az IT, a modern technológia, de a negyedik ipari forradalom küszöbén ezeket sem nélkülözhetjük, ha valóban a jövőnek, a jövőért dolgozunk, szolgálunk – szögezte le a tankerületi igazgató.

Péter Árpád