Szerdán veszi kezdetét az édesanyját különösen kegyetlen módon bántalmazó hévízi férfi, B. Zs. tárgyalása

facebook megosztás

De elkezdődik az elszámoltatása a zalaegerszegi családot anyagilag teljesen tönkretevő szombathelyi férfinak, valamint újra bíróság elé áll egy vascsövekkel és botokkal támadó galeri, illetve a „nagybani”, zalai kábítószer-kereskedők is.

Tízmilliót „húztak le” egy naiv egerszegi férfitól: a család teljesen tönkrement a csaló, P. P. miatt

Egy zalaegerszegi férfitól 10 millió forintot „húzott le” a szombathelyi illetőségű vádlott, miközben persze nem kapta vissza az eredetileg kölcsönadott, és visszaszerezni próbált 9 ezer euróját sem. A sértettés családja anyagilag teljesen tönkrement P. P. miatt, amiért a szombathelyi elkövető a zalai megyeszékhely járásbírósága előtt fog felelni tettéért: ha bűnösnek találja dr. Seruga Teodóra büntetőbíró, jó néhány esztendeig csak a sétaudvaron élvezheti majd a napfényt. Mi a bűnügy tanulsága? Ne higgyünk álbehajtóknak, a tartozás visszaszerzését ígérő kigyúrt kopaszoknak, hanem a törvényes utat válasszuk: forduljunk a rendőrséghez, bírósághoz, és hagyjuk a behajtás nem egyszerű feladatát a bírósági végrehajtókra. A büntetőügyről precíz részletességgel számolt be 2018 augusztusának elején a Zala Megyei Főügyészség helyettes szóvivője, dr. Jánky Judit főügyészségi ügyész, ebből idézek most:

– Az ügy zalaegerszegi sértettje 2011 nyarán 3.000 Eurót adott kölcsön egy oszkói, 2013-ban pedig 5.600 Eurót egy zalaegerszegi ismerősének, akik azonban a kölcsönt nem fizették vissza. A sértettnek később bemutattak egy szombathelyi férfit, azzal, hogy pénzbehajtással is foglalkozik és meg tudja oldani a problémáját. A személyes találkozásuk alkalmával a férfi iratokat kért a sértettől, azzal, hogy azokat átnézi, és majd értesíti őket, mit lehet tenni az ügyben – kezd a vádemelésig jutott büntetőügy részleteinek ismertetésébe a főügyészségi ügyész. – 2016. április 15. napján jelentkezett a férfi a sértettnél, és előadta, hogy a két tartozás behajtásában tud segíteni, mégpedig úgy, hogy egyik személytől 10 millió Ft-ot, míg a másiktól pedig 19 millió Ft-ot fog behajtani: Ausztriában, illetőleg Veszprémben fog pert indítani ellenük. A sértett elfogadta a terhelt ajánlatát, aki közölte, hogy az ausztriai per megindításához egy osztrák ügyvédet kell megbízni, aminek a díja 300.000,-Ft és ezt az összeget nyomban kéri. A sértett a pénzt át is adta a terheltnek. Ezt követően a terhelt az ausztriai perrel kapcsolatban, az osztrák ügyvéd, illetve az ottani hivatalos eljárások díjára hivatkozva további összegeket kért tőle, aki 2016. április 20. napján 340.000,-Ft-ot, 2016. április 21. napján 1.600.000,-Ft-ot, majd pedig 2016. április 25. napján 2.000.000,-Ft-ot adott át Zalaegerszegen a terheltnek.

– A dörzsölt csaló 2016 áprilisának végén közölte a sértettel, hogy Veszprémben is meg kellene indítani a pert, mert hamarosan ítélkezési szünet lesz, de a kapcsolatai révén meg tudja gyorsítani a dolgot, hogy még az ítélkezési szünet előtt meglegyen a bírósági döntés. A terhelt erre is kért pénzt, aki az állítólagos per költségeire 2016. április 29. napján 1.200.000,-Ft-ot, míg 2016. május 05. napján további 700.000,-Ft-ot adott át. Időközben a sértettben és családjában felmerült, hogy nincs írásos nyoma a pénzátadásoknak, így jelezték a terheltnek, hogy az eddig átadott összegekről írjanak egy kölcsönszerződést, ami ügyvéd előtt meg is történt – mondta dr. Jánky Judit, majd folytatta a jelentős kárt okozó csalás további történéseinek részletezését. – Néhány nap elteltével, 2016. május 09. napján, a zalaegerszegi LUKOIL benzinkúton találkozott ismét a vádlott a sértettel, és az egyik követelés behajtásával kapcsolatban közölte vele, hogy az adósa végre szeretne fizetni, azonban nem tud. Viszont van egy 10 millió forintot érő műtárgya ügyvédi letétben. A terhelt az ügyvéd nevét az ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem mondta meg, de megkérdezte a sértettet, hogy igényt tart-e a műtárgyra. A sértett a felajánlást elfogadta, mire a terhelt közölte vele, hogy van egy kis probléma: a műtárgyon záloghitel van, ami, ha gyorsan reagálnak, 1.200.000,-Ft-ért törölhető és így a zálogtárgy kiváltható lesz. A sértett még aznap átadta a zalai megyeszékhelyen a megjelölt összeget a terheltnek. A szombathelyi vádlott további összegeket kért a sértettől a perrel kapcsolatban, azonban a sértett és családjának pénze elfogyott, ezért 2016. május 13. napján 1.280.000,-Ft személyi kölcsönt vettek fel az OTP Banktól. A sértett a személyi kölcsön összegét is magában foglalva, 2016. május 14. napján 2.000.000,-Ft-ot, majd két nappal később további 450.000,-Ft-ot adott át a perrel kapcsolatban a csalónak.

– De ez még mindig nem volt elég a vádlottnak, előállt egy újabb mesével: egy „balatoni nagyvállalkozó” megvenné tőle az egyik tartozását. A terhelt állítása szerint egy nagykanizsai orvos és egy zalaegerszegi fakereskedő is eladta már ennek a vállalkozónak a követelését, amit szintén ő intézett és a sértett is jobban jár majd ezzel a megoldással, mivel az említett vállalkozó egy „igen kemény ember”, akivel jobb nem ujjat húzni. Ismét egy „beetetés” következett, ugyanis pár nappal később a sértett – pontosan nem beazonosítható telefonszámról – kapott egy telefonhívást, melyben egy ismeretlen férfi arrogáns stílusban közölte vele, hogy el ne merje adni a követelését, mert különben eltünteti a családját – folytatta a büntetőügy ismertetését Zala megye főügyészségének helyettes szóvivője. – A sértett rögvest beszámolt erről a fenyegető telefonhívásról a terheltnek, aki azt mondta neki: visszakeresi, hogy honnan jött a hívás és megoldja, mégpedig úgy, hogy a fenyegető személy majd fel fogja hívni és bocsánatot fog kérni tőle, azonban ez is pénzbe kerül. Erre figyelemmel a sértett 2016. május 19. napján, a lakásán további 70.000,-Ft-ot adott át a csalónak. Az ismeretlen személy pár nap múlva – pontosan szintén be nem azonosítható telefonszámról – fel is hívta a sértettet, majd elcsukló hangon kért bocsánatot tőle.

– És a csalásnak itt még mindig nem volt vége, ugyanis 2016. május 24. napján a terhelt közölte a sértettel, hogy az általa indított pert az osztrák ügyvéd megnyerte, de kell még pénz az ügyvédnek, mivel az osztrák törvények szerint a követelés egy bizonyos százalékát be kell fizetni az állam javára, hogy felvehető legyen a megítélt összeg. A terhelt ezt azzal magyarázta, hogy a hitelező az államon keresztül kapja meg a pénzét, az állam pedig behajtja azt az adóson, mivel ő Ausztriában dolgozik – fedte fel a csaló módszerét az ügyésznő. – A terhelt az osztrák ügyvéd költségeire 230.000,-Ft-ot, valamint 120 Eurót (aznapi árfolyamon 37.986,-Ft-ot) kért a sértettől, aki a pénzt Zalaegerszegen át is adta neki. A terhelt közölte még, hogy majd hívni fogja az osztrák ügyvéd, hogy mikor és hová lehet menni a pénzért. Pár nappal később – pontosan ugyancsak nem beazonosítható telefonszámról – telefonált is egy ismeretlen nő, hogy ő az ügyvéd titkárnője, és közölte a sértettel, hogy a pénzt egyedül nem, csak a terhelttel együtt tudja majd átvenni. A vádlott azonban ekkor gondolhatta úgy, hogy „bontja a vonalat”: először lerázta a sértettet, majd elérhetetlenné vált a számára. A csaló 11 alkalommal, összesen 10.090.000,- Ft-ot, valamint 120,-Eurót vett át a sértettől, amiért semmit sem intézett. A tartozások megfizetésével kapcsolatban nem indított semmilyen bírósági pert sem Ausztriában, sem pedig Magyarországon, ez eredetileg sem állt a szándékában, és erre lehetősége sem lett volna. A terhelt rendre tévedésbe ejtette a sértettet, célja kizárólag a becsapott ember pénzének jogtalan megszerzése volt, amellyel összesen 10.127.986,-Ft kárt okozott, amely persze nem térült meg. Mindezek miatt a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat a szombathelyi férfi ellen a zalai megyeszékhely járásbíróságán – mondta végül dr. Jánky Judit.

Holnap az első tárgyalási nap veszi kezdetét a bűnperben, mégpedig az előkészítő üléssel, ahol a vádlott, P. P. meghallgatása várható.

Különösen kegyetlen módon bántalmazta édesanyját a hévízi B. Zs.

Különösen kegyetlen módon bántalmazta édesanyját egy ittas hévízi férfi. A felháborító bűncselekmény elkövetőjének a felelősségre vonása holnap veszi majd kezdetét a Keszthelyi Járásbíróság dr. Palotay András vezette büntetőtanácsa előtt, ahol a vádlott, B. Zs. és a tanúk kihallgatása várható.

A B. Zs. monogramú, 47 éves férfi 2018. január 19-én, délután 15:00 óra körüli időben jelent meg abban a hévízi lakásban, amelyben életvitelszerűen lakott az édesanyjával. A terhelt ittas állapotban kiabált, szidalmazta édesanyját és kérdőre vonta, hogy miért varrta meg a kedvenc nadrágját, nem kellett volna hozzányúlnia. B. Zs. vádlott a nadrágját megfogta, széttépte és tovább szidalmazta az édesanyját. A sértett asszony a fia agresszivitását látva, kimenekült az általa használt szobából, de a terhelt utána ment. A lakás szűk folyosóján két kézzel meglökte a hátát, amelynek következtében az idős sértett a földre esett, a bal oldalára.

A földön fekvő nőt a terhelt a hátára fordította, letérdelt melléje, az egyik lábát a folyosó falának támasztotta és a sértett felső testrészét megrúgta. Mindkét vállát lefogta és az egész testét a falnak szorította. B. Zs. a bántalmazás közepette tovább szidalmazta az édesanyját, majd a nyakát megfogta és fojtogatni kezdte. A terhelt a bántalmazás alatt trágár szavakat, valamint azt is kiabálta az anyjának, hogy „a véredet akarom, a véredet akarom inni”. A sértett a bántalmazás és a fájdalom következtében az eszméletét is elvesztette. A terhelt lökése, a falnak történő szorítása és a fojtogatása következtében a sértett 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett.

A nyomozás során megállapítást nyert, hogy a vádlott brutálisan bántalmazta az idős (69 éves), különböző szervi bajoktól szenvedő sértettet. Emberi méltóságát – a bántalmazás mikéntje miatt – durván megsértette. A terhelt a bűncselekmény elkövetésének napján személyiségzavarban szenvedett, amely nem érte el a kóros elmeállapot szintjét, tehát büntethető, és így felelnie kell azért, amit az édesanyjával művelt. Mindezek miatt B. Zs. terheltet különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntettével vádolta meg a Keszthelyi Járási Ügyészség.

Ítélethozatal várható a botokkal és vascsövekkel támadó galeri ügyében

Holnapra ismét a Zalaegerszegi Járásbíróság elé idézték a garázdasággal és más bűncselekményekkel is megvádolt Z. Z.-t és 3 társát, akik büntetőügyében dr. Palkó Tamás mondja majd ki a végső szót.

A vádirat szerint a zalaegerszegi Z. Z. és a sértett között több éve haragos viszony áll fenn. Z. Z. emiatt 2016 augusztusában elhatározta, hogy megkeresi és elszámoltatja a sértettet, ezért több fakarót és egy vascsövet is magához vett. Miután az I. rendű vádlott a belvárosban találkozott a barátaival, a II., III. és IV. rendű vádlottakkal, a sértettet keresve a városban autóztak, majd egy élelmiszerbolt előtti parkolóban megálltak. Amikor a sértett a parkolóba érkezett, a vádlottak a botokat és a vascsövet magukhoz vették, és a sértett felé indultak, aki ezt észlelve a parkolóból távozni kívánt. A vádlottak azonban az eszközökkel utána futottak és a sértett gépkocsiját, valamint az őt követő – egyébként a sértett társaságához tartozó – gépkocsit is megdobálták, 144 ezer forintos rongálási kárt okozva ezzel. Holnap további tanúk meghallgatása, ennek függvényében pedig ítélethozatal is várható.

Különösen jelentős mennyiségű kábítószer birtoklásának bűntette

Holnap folytatólagos tárgyalására megy az a két férfi, akiknél 2017 tavaszán különösen jelentős mennyiségű kábítószert találtak a rendőrök. A bűnügyben a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanácsa ítélkezik: ha bűnösnek találják Ny. A. terheltet és visszaeső bűntársát, akár 15 évnyi szabadságvesztést is kiszabhat rájuk a bíróság.

Az I. rendű vádlott Ny. A. és visszaesőnek minősülő bűntársa, a II. rendű terhelt R. a tavalyi esztendő elején határozták el, hogy külföldről fognak beszerezni különösen jelentős mennyiségű kábítószert. Ennek érdekében, I. rendű Ny. A. terhelt megbízására F. I. 2017. március 24-én, az Exclusive Change szolgáltató igénybevételével, a Western Union bankon keresztül 768 ezer forintot utalt át egy személynek, Belgiumba. Ny. A. terhelt 2017. április 6. napján, telefonos egyeztetést követően, társával, a II. rendű R. vádlottal együtt Belgiumba, Ostendébe  utaztak, majd innen Hollandiába mentek. Jártak Hágában és Rotterdamban is, majd az egyik város üzleti negyedében Ny. A. terhelt a külföldi kapcsolata, és egy belga állampolgár segítségével kábítószert vásárolt, amelyet betett a gépkocsijuk ülésére.

Ezt követően Ny. A. megállapodott bűntársával, R. terhelttel, hogy a kábítószert a testére erősítve, autóbusszal hozza majd haza. Ennek érdekében a terheltek a kábítószert tartalmazó csomagot felbontották, átcsomagolták, betekerték R. konyharuhájába, majd szürke ipari szigetelő szalaggal rögzítették. Ezután R. a csomagot elhelyezte az utazó táskájába, a szennyes ruhák közé. Miután az autóbuszos hazautazás meghiúsult, 2017. április 7-éről 8-ára virradó éjszaka mindannyian gépkocsival indultak haza, a kábítószert a megbeszélésnek megfelelően, a hasára csatolva R. csempészte Magyarországra. Hazánk területére történő belépésüket követően, az operatív módszerekkel is dolgozó rendőrnyomozók még aznap, kora délután – április 8. napján – 14 óra 40 perckor Ny. A. vonyarcvashegyi lakásán házkutatást tartott, míg vele szemben már a társasház kapujában intézkedtek.

A házkutatás során lefoglaltak egy kábítószer kóstolására előkészített kistányért, benne csíkszerűen elhelyezett fehér színű porral, mellette bankkártyával, és összesodort eurós bankjeggyel. Majd megtalálták a kockás kendőben Magyarországra csempészett kábítószert, sőt, az alapos házkutatásnak köszönhetően még a hűtőszekrényből is kábítószer került elő. Eközben a letartóztatott Ny. A. vádlottól vizeletmintát vettek, amelyből az igazságügyi toxikológiai szakértői vélemény kábítószer fogyasztását (amfetamin) mutatta ki. A bűntársak igazoltatása és járműveik átvizsgálása során ugyancsak kábítószer gyanús csomagok és kábítószerrel szennyezett tárgyak kerültek elő. Mindezek miatt I. rendű Ny. A. vádlottat, valamint II. rendű R. terheltet – őt, mint visszaesőt – különösen jelentős mennyiségű kábítószerre, társtettesként elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettével vádolta meg a Zala Megyei Főügyészség. Ha a Zalaegerszegi Törvényszék bűnösnek találja őket, akár 15 esztendőnyi szabadságvesztés-büntetést is kaphatnak tettükért.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.