TehetségM/Kutató – Oroszlánok és robotok

facebook megosztás

Még oroszlánokkal is találkozhattak a szemfülesek a kanizsai kutatók éjszakáján – köszönhetően a PEN mérnökinformatikus hallgatójának, Szikinger Györgynek. A harmadéves egyetemista fejlesztette ki ugyanis azt a kiterjesztett valóságon alapuló alkalmazást, amellyel az állatokat megleshették a gyerekek a kampuszon.


Szikinger György: Engem is foglalkoztat, hogy mit tartogat az emberiség számára a robotika (Fotó: Gergely Szilárd)

Szikinger György elsőéves korától aktívan kiveszi a részét a kampuszon zajló műhelymunkából. A PENdroid csapat tagjaként egyszerre több projekten is dolgozik, mint mondja, neki a programozás félig munka, félig szórakozás.

– Amikor Jaskó Szilárd tanár úr felvetette annak az ötletét, hogy készítsek egy kiterjesztett valóságon alapuló alkalmazást, örömmel bólintottam rá, még ha ez részben ismeretlen terep is volt a számomra. A feladat sok utánajárást igényelt, igyekeztem minél több videót megnézni a témában, és azok alapján elindulni, illetve az iskola informatikai fejlesztőjétől, Bakon Krisztiántól is számos jó ötletet és tanácsot kaptam.

Az applikáció végül nagy sikert aratott a kutatók éjszakáján. György szerint a szakterületén elengedhetetlen a folyamatos önképzés, ugyanakkor azt is fontosnak tartja, hogy az újonnan megszerzett tudást ne tartsa meg magának, hanem minél többekkel megossza. Ugyanezen elv mentén működik a PENdroid is.

A berzencei fiatalember szeptemberben a harmadik évét kezdte a PEN-en, amit elsősorban az itteni közösség és a kampuszra jellemző, családias hangulat miatt szeret.

– Nagyatádon az Ady Endre Gimnáziumban kezdtem érdeklődni az informatika iránt. A szakközépiskola befejezése után láttam, hogy meghirdettek Nagykanizsán egy kétéves rendszergazda képzést, akkor ismertem, majd szerettem meg a várost. Amikor elhatároztam, hogy egyetemre jelentkezem, nem is volt kérdés, hogy a PEN-t jelölöm.

A pályaválasztásban az is motivációt jelentett, hogy ma a frissen végzett informatikusok jó kilátásokkal léphetnek ki a munkaerőpiacra. Ráadásul most, hogy egyre nagyobb szerephez jut az automatizáció a mindennapjainkban, Szikinger György szerint még több szakképzett informatikusra lesz szükség.

– Ahogy mindenkit, úgy engem is foglalkoztat, hogy mit tartogat az emberiség számára a robotika. Úgy vélem, meg kell találnunk az arany középutat, mert bármennyire is kecsegtető például az önvezető autók gondolata, nem biztos, hogy a jelenlegi fejlettségi szinten mindenféle aggály nélkül beülnék egybe. De arról sem vagyok meggyőződve, hogy az embereket bármilyen szituációban maximálisan helyettesíteni tudnák a robotok – ez nem is lehet cél. Én sokkal inkább a tehermentesítés és gördülékeny munkavégzés kapcsán látok lehetőséget a mesterséges intelligenciákban.

Nemes Dóra

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.