Telt házas jazz koncert Varga Dániellel

A Kanizsa Big Band idei fellépéseinek sorában október 27-én a Honvéd Kaszinóban adott koncertet. A „Vendégségben a Kanizsa Big Band-nél” sorozatban ezúttal Varga Dániel szaxofonos volt a meghívott. A nagykanizsai származású zenészt jó ideje nem láttuk itt fellépni, hiszen tanulmányait Budapesten és Grazban folytatta. Már csak ezért is kíváncsian vártunk erre az alkalomra.


Fotó: Halász Gyula

Amint azt Varga Dánieltől megtudtuk, tíz éves korában kezdett el zenélni nagykanizsai zenészektől. Először Ámon István, majd Tiborcz Iván tanítványa lett. Később Elek Istvántól, Tóth Viktortól és Kollmann Gábortól tanult. A Kanizsa Big Bandben pedig Vámos Béla egyengette zenei pályáját. Varga Dániel 2013 óta a rangos graz-i Zeneművészeti Egyetem hallgatója lett. Mesterei itt Heinrich von Kalnein és Julian Argueles voltak. Tanulmányai során több nagyzenekari formációban is játszott. Idén nyáron diplomázott és ősztől pedig ugyanitt zeneszerzés mesterszakon folytatja tanulmányait. Szeretne ugyanis komolyabban foglalkozni zeneszerzéssel és hangszereléssel. Rengeteg koncerten játszott szólistaként és több lemezfelvételt is készített. Első önálló lemeze 2014-ben jelent meg. Ezt követte a Moped Loewen formáció Not yet Visible című albuma, majd 2017-ben és 2018-ban egy-egy újabb lemez. Ez utóbbi a The Gardener volt a BA diploma projektje. Nyitott a jazz modern irányzataira a hard boptól a fúziós zenén át a mai kortárs jazzig. Közelebbi tervei között szerepel egy turné 13 tagú zenekarral, amit szeretne minél több magyarországi helyszínen bemutatni.


Fotó: Halász Gyula


Fotó: Halász Gyula


Fotó: Halász Gyula

A végig fiatalos, lendületes koncert a Night Of The Mojito című szerzeménnyel kezdődött, ahol a Big Band régi tagja Varga Dániel és Cseke Dániel játszotta a szólókat. Ezt követte egy-két olyan világhíres komponista száma, mint Sonny Stitt, Duke Ellington és Sonny Rollins. A teltházas koncerten a rendezők szerint 130 néző lehetett. Varga Dániel játékán érződött a Graz-i tanulmányok hatása. Improvizációi, játéka éppen annyi volt amennyit az adott szám megkívánt. A koncert végén Vámos Béla a Kanizsa Big Band vezetője elmondta, hogy idén még hol lépnek fel. Ebben a sorozatban idén is megtartják a Jazzkarácsonyt, ahol a vendég a kiváló jazz-énekes Berki Tamás lesz.

Halász Gyula